open-navfaktor-logo
search
VSTVBiH
Osiguran besplatan pristup Bazi od 13.523 sudske odluke
Na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 28. 01. 2021. godine usvojilo Odluku kojom se omogućava besplatan pristup Bazi sudskih odluka.   
Merima Čustović
09.03.2021. u 13:57
get url
text

Odluka je stupila na snagu danom njene objave u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine" broj 13/21 od 05. 03. 2021. godine.

Bazi se može pristupiti isključivo putem web stranice https://www.pravosudje.ba/csd/,  klikom na modul "Baza sudskih odluka", te za svrhu registracije nije potreban unos korisničkog imena i lozinke.

Od 2008. godine kada je kreirana, Baza sudskih odluka, je bila namijenjena isključivo nosiocima pravosudnih funkcija, dok je VSTVBiH 2012. godine odobrio pristup Bazi advokatima sa sjedištem u Bosni i Hercegovini uz godišnju pretplatu, te 2014. godine pod istim uslovima i svim zainteresovanim pravnim i fizičkim osobama.

U Bazi sudskih odluka se trenutno nalazi 13.523 odluke najviših sudova u Bosni i Hercegovini sa vezanim nižestepenim odlukama koje su donesene u istom predmetu. Odluke su pretražive po broju, datumu donošenja, sudu koji je odluku donio, kao i prema slobodnoj pretrazi teksta. Odluke su objavljene u integralnom tekstu, uz uklanjanje ličnih podataka stranaka u postupku.

Otvaranjem baze za javnost VSTVBiH, u saradnji sa sudovima, nastoji osigurati veću transparentnost pravosuđa Bosne i Hercegovine, saopćio je VSTVBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.