Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić potpisali su aneks Sporazuma o zajedničkom finansiranju izgradnje ove osnovne škole na Šipu.

Ovaj višemilionski projekt zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Kako je riječ o velikoj investiciji projekt se realizira u fazama.

Za izgradnju osnovne škole na Šipu prema odredbama potpisanog aneksa Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će iz budžeta za 2019. godinu izdvojiti 500 hiljada maraka, a Općina Centar više od jedan milion maraka.

- Ulaganje u obrazovanje nije trošak, već investicija koja se vraća trostruko. Zadovoljni smo sa ovim što vidimo na terenu. U narednih petnaestak dana očekujemo okončanje tenderske procedure za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za izgradnju bloka C. Užurbano radimo, a siguran sam da će ova finansijska dinamika Općine i Kantona rezultirati okončanjem radova do kraja naredne godine - naglasio je Ajnadžić.

Ministrica Bogunić je istakla da je krajnji cilj Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da budžetska sredstva budu ravnomjerno raspoređena na sve obrazovne institucije na području cijelog kantona.

-Potpisivanjem ovog sporazuma obavezali smo se da na ime finansiranja izgradnje škole Općini Centar prebacimo 500.000 maraka, a nakon rebalansa budžeta planiramo izdvojiti još milion maraka. Pored škole, u ovom objektu će biti smješten i vrtić s obzirom da je jedan od gorućih problema u Kantonu Sarajevo upis djece u predškolske ustanove - kazala je Bogunić.

Do sada su u cijelosti završeni radovi na armirano-betonskoj konstrukciji zajedno sa postavljanjem vanjske PVC stolarije i krovnog pokrova. Na drugom dijelu objekta u bloku B izgrađena je armirano-betonska konstrukcija prizemne etaže gdje je postavljena i PVC stolarija i gdje je planirana izgradnja još jedne etaže.

Na osnovu višegodišnjih zahtjeva stanovnika Šipa radovi na izgradnji ove škole su započeli 2017. godine. Prema anketama koje su provedene na oko 3.800 stanovnika, dobijeni su podaci da će u novu školu biti upisano između 350 i 500 djece, navodi se u saopćenju Općine Centar.