Osmani je na redovnoj sedmičnoj konferenciji za medije govorio o najnovijim dešavanjima u vanjskoj politici i aktuelnim dešavanjima u Ukrajini.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije je izjavio kako je povećan stepen pripravnosti u NATO-u i EU-u zbog mogućnosti da neko iskoristi rusku invaziju na Ukrajinu u cilju pogoršanja situacije na Balkanu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko su realne procjene da se kriza prelije na Balkan, Osmani je rekao da je međunarodna zajednica upozorena da posveti više pažnje regionu, a da je prvi i hitan korak "da se odmah deblokira početak pregovora" sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- Da bi se spriječilo pogoršanje situacije u regionu prva odluka je da se odmah otpočnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom - rekao je Osmani.

Govoreći o pogoršanoj situaciji u Ukrajini, diplomata je rekao da su pokušaji pregovora koji su započeti juče zaustavljeni zbog dodatnih konsultacija.

- Međutim, informacije kojima raspolažemo su da se u narednom periodu očekuje eskalacija neprijateljstava, što komplikuje situaciju na terenu - rekao je Osmani.

Osmani je obavijestio javnost da je od ukupno 100 državljana Sjeverne Makedonije koji borave u Ukrajini, evakuisano 50, dok bi ostali trebali napustiti tu zemlju danas u toku dana. Dodao je da je Skoplje kontaktiralo Turkiye radi evakuacije građana.