open-navfaktor-logo
search
Promjena članova CIK-a
Osmanović: Nekima su puna usta borbe protiv SNSD-a i HDZ-a, a nisu smjeli glasati za smjenu
Smjena članova Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine je nezakonita.Tako barem kaže dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZBiH). 
14.03.2020. u 07:39
get url
text
Adil Osmanović

Njen kolega Nebojša Radmanović (SNSD) dodaje da je ta smjena i neustavna, te čak dovodi u pitanje održavanje predstojećih Lokalnih izbora.

- Ovo je ozbiljan upitnik na budućnost BiH – dodao je Radmanović, a istu tezu je Krišto zastupala i na samoj sjednici na kojoj je usvojena za njih sporna odluka.

Radi se o, podsjetit ćemo, odluci o smjeni Branka Petrića i Novaka Božičkovića, članova CIK-a, koji se već godinama dovode u vezu sa SNSD-om. Odluku je predložio zastupnik SDS-a Dragan Mektić, a njegov je prijedlog podržalo 19 zastupnika. Umjesto Petrića i Božićkovića, imenovani su Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba, dok su Suad Arnautović i Ahmet Šantić ponovo izabrani za članove CIK-a.

Upitna je i sudbina Stjepana Mikića, čiju je smjenu predložio zastupnik Demokratske fronte Zlatan Begić, a koji je "preživio", barem za sada, zahvaljujući izostanku potrebne entitetske većine.

VEZANI TEKST - Smjena članova CIK-a: HDZ-u upitan Dom naroda i Čovićeva fotelja, Dodikove firme ne štampaju listiće

Za razliku od Krišto i Radmanovića, ali i ostalih njihovih stranačkih kolega i predstavnika satelitskih stranaka, šef Kluba zastupnika SDA Adil Osmanović ne sumnja u zakonitost i ustavnost odluke koju je podržao.

- Naš ustavnopravni sistem dozvoljava mogućnosti zastupnicima u Zastupničkom domu da se obrate Ustavnom sudu i provjere da li je ova odluka u skladu sa Izbornim zakonom. Što se tiče nas koji smo podržali smjenu članova CIK-a kojima je istekao mandat, smatramo da je urađeno sve u skladu sa Ustavom i u skladu sa zakonom, te Poslovnikom o radu Zastupničkog doma. Jedini je način da se oni koji smatraju da to nije urađeno u skladu sa zakonom i Ustavom obrate nadležnim institucijama i provjere zakonitost odluke. To je Ustavni sud BiH. Sve ostalo je spekulacija i politikanstvo – poručio je Osmanović u razgovoru za Faktor.

Dovođenje u pitanje održavanja Lokalnih izbora je, smatra on, pokušaj protivustavne i nezakonite djelatnosti, te opstrukcije.

- Smatram da sve njihove izjave ne vrijede ukoliko se ne obrate Ustavnom sudu, da ta institucija donosi konačni sud o tome da li je nešto urađeno u skladu sa Ustavom i zakonom. Ostalo je sve na nivou politike i politikanstva – dodao je Osmanović.

Odluka o smjeni i imenovanju članova CIK-a donesena je bez glasova "protiv", s obzirom na to da su zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH napustili sjednicu, ali je nekoliko zastupnika bilo "suzdržano" pri izjašnjavanju o smjeni članova CIK-a bliskih SNSD-u.

Njihov odnos prema tom pitanju je, tvrdi Osmanović govoreći o SDP-u i Našoj stranci, obično kalkuliranje.

- Oni očigledno nisu mogli procijeniti, odnosno sumnjali su da će SDA podržati ovakvu odluku. Puna su im usta neke borbe protiv SNSD-a i HDZ-a, a ovdje nisu imali ni hrabrosti ni kuraž da pokažu da su oni u praksi protiv takve jedne politike – ocijenio je šef Kluba zastupnika SDA.

Dosadašnji predsjednik CIK-a Branko Petrić je jedan od državnih zvaničnika koji su se odazvali na skup u Istočnom Sarajevu, kojeg je inicirao Milorad Dodik, čime je još jednom u javnosti probudio sumnje u podređenost njegovog djelovanja interesima politike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.