open-navfaktor-logo
search
Muzička i dramska sekcija
Osuđenici KPZ Zenica priredili sjajan program i obilježili Dan nezavisnosti BiH
Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, osuđenici Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica koji su članovi dramske i muzičke sekcije su, uz asistenciju osoblja Zavoda i dramskog pedagoga Miroljuba Mijatovića, priredili prigodan program.
02.03.2023. u 21:01
get url
text

Program se sastojao iz muzičkog i recitatorskog dijela, a ovoj sjajnoj manifestaciji prisustvovalo je više stotina osuđenika, stražara i drugog osoblja Kazneno-popravnog zavoda Zenica, prenosi Zenica blog

- Uz malu asistenciju osoblja Kazneno-popravnog zavoda Zenica osuđenici su samostalno realizirali ovaj sjajan program povodom Dana nezavisnosti BiH. Nakon zaista ružnih vijesti koje su zadesile KPZ Zenica u periodu iza nas, ovakva manifestacija i trud koji su svi uložili u realizaciju iste vraća pozitivnu atmosferu i energiju - izjavio je direktor KPZ Zenica Redžo Kahrić, koji nije krio oduševljenje nakon realizovanog programa.

Sam cilj aktivnosti koje su sve češće u KPZ Zenica je upravo odgojnog karaktera i služi da bi se osuđenici rehabilitovali i stekli neka nova iskustva, znanja i u konačnosti postali integrisani dio zajednice nakon odsluženja kazne.

- Potrudili smo se u proteklom periodu da animiramo osuđenike da što više sudjeluju u ovakvim programima. Smatramo da ćemo ovakvim aktivnostima kao što je ova priredba, ali i pozorišna predstava i gostovanje folklornog društva koje smo imali krajem prošle godine osuđenicima pomoći i animirati ih da i oni uzmu učešća u ovakvim aktivnostima - naglasio je Amir Helvida, stručni saradnik za opservaciju u KPZ Zenica.

Od velike pomoći pri realizaciji ovog projekta bio je Miroljub Mijatović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, koji je radio sa osuđenicima koji su realizovali ovaj program.

- Prethodnih mjeseci, tokom priprema programa koji smo izveli imali smo dosta izazova. U ovom trenutku, jedinstveni teatarski program Kazneno-popravnog zavoda u Zenici zatvorenicima pomaže da izraze svoju maštu, nadanja i ljudskost. Transformacija identiteta je i više nego moguća jer zatvorenici vježbaju novu realnost, uče nove vještine i istražuju velik raspon uloga kojima vježbaju disciplinu, posvećenost nečemu i timski rad - naglasio je Mijatović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.