open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Osvojila Beograd: Četrnaestogodišnja Mia Hodžić, djevojčica s desetinama nagrada
Četrnaestogodišnja Mia Hodžić iz Tuzle prije nekoliko dana se vratila iz Beograda s muzičkog natjecanja "Davorin Jenko" s prvom nagradom, gdje je zajedno sa svojom prijateljicom Asjom Avdić svirala duo.
09.02.2020. u 12:21
get url
text

Ovo je tek jedna u nizu međunarodnih nagrada koje Mia ima iz svijeta klavira. Mia je učenica 9. razreda Katoličkog školskog centra "Sveti Franjo" Tuzla te učenica Osnovne Muzičke škole "Čestmir Mirko Dušek" Tuzla.

Govori tri strana jezika: engleski, njemački i francuski. Iako joj je tek četrnaest godina veoma je aktivna u humanitarnom radu, a posebno voli pomagati teško oboljelima te se uključuje u sve takve akcije. Iako veoma mlada, Mia je svoj aktivizam posvetila i ekologiji te promociji mira među djecom i mladima.

Iza nje su i brojne glumačke nagrade, kao i one iz natjecanja iz matematike. Mia za Fenu kaže da joj je veoma stalo da bude što uspješnija u onome što radi te da ne voli površnost.

- Uvijek ću se truditi da ono što radim uradim što je bolje moguće. Stvarno mi je stalo da budem što bolja. Jednostavno, svaki dan želim naučiti nešto novo. Najviše volim svirati klavir, u tome uživam i to me ispunjava - kaže Mia.

Prije nekoliko dana iznanadila je još jedna vijest, a to je da je dobitnica najvećeg priznanja na razini Sustava katoličkih škola za Evropu, nagrade "Lukić-Dlouhi" koja se dodjeljuje učeniku osnovne škole koji se posebno istaknuo svojim učenjem, vladanjem i rezultatima u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima.

- Presretna sam i ponosna. Drago mi je da su i moji nastavnici ponosni, moji roditelji su veoma sretni i zadovoljni, jer je tu trebalo mnogo truda. Oni me podržavaju u svemu što radim - kaže nam Mia.

Direktorica Osnovne škole Katoličkog školskog centra u Tuzli Žana Altumbabić istaknula je da je među osnovcima sve više uspješnih mladih ljudi s jasnim vizijama, a među njima je i Mia Hodžić.

- Nagrada "Lukić- Dlouhi" je najveća nagrada i dodjeljuje se samo jednom učeniku u sustavu katoličkih škola za Europu. Ta nagrada je ove godine stigla u našu školu, našoj učenici Miji Hodžić. Ova nagrada se dodjeljuje učeniku koji osim u svojoj redovitoj nastavi postiže izvrsne rezultate u izvan školskim aktivnostima. Posebno želim naglasiti da je Mia omiljena učenica među svojim vršnjacima – kaže direktorica Altumbabić.

Dodaje da je kolektivu škole veoma stalo da su njihovi učenici uspješni i u izvannastavnim aktivnostima te da ih u tome stalno potiču.

- Imamo zaista sjajne učenike koji pored školskih aktivnosti i sve drugo, u svijetu sporta ili umjetnosti, uspijevaju stizati. Veoma smo ponosni što su naši učenici danas uspješni mladi ljudi, kako na fakultetima tako već i na svojim radnim mjestima. To su danas liječnici, profesori, javne osobe. Vjerujemo zato da ih dobro odgajamo i potičemo da budu što bolji - kaže direktorica Osnovne škole Katoličkog školskog centra u Tuzli.

Pred Miom Hodžić su ovih dana nova i brojna natjecanja, kako iz svijeta sporta tako i iz njenog omiljenog umjetničkog svijeta, klavira. Na kraju razgovora ističe kako žeči ostati u Bosni i Hercegovini, uz sestru i roditelje ljekare koji su joj uzor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.