open-navfaktor-logo
search
Pred sutrašnji meč
Otac aktuelnog selektora Rumunije u prošlosti je pravio probleme Zmajevima
Reprezentacije Bosne i Hercegovine i Rumunije do sada su odigrale četiri međusobna susreta i to u sklopu kvalifikacija za Evropska prvenstva.
06.06.2022. u 17:15
get url
text

Rumuni su ostvarili tri pobjede, dok je Bosna i Hercegovina trijumfovala jednom, uz gol razliku 9:2 u korist Rumuna.

Prvi susret ovih reprezentacija odigran je 7. septembra 2002. godine na stadionu Koševo u Sarajevu u sklopu kvalifikacija za EURO 2004 u Portugalu. Rumunija je pobijedila ubjedljivo sa 3:0, a golove su postigli Christian Chivu u sedmoj, Dorinel Munteanu u osmoj i Ioan Ganea u 27. minuti.

Drugi susret odigran je u Craiovi na stadionu Ion Oblemenco, 7. juna 2003. godina. Golovima Adriana Mutua u 46. minuti i Ioana Ganee u 87. minuti, Rumunija se pobijedila sa 2:0.

Interesantan podatak je da je reprezentaciju Rumunije u ova dva susreta vodio Anghel Iordanescu, otac današnjeg selektora Rumunije - Edwarda Iordanescua.

Na sljedeći međusobni susret se čekalo skoro osam godina i kvalifikacioni ciklus za EURO 2012 u Poljskoj i Ukrajini. Na stadionu Bilino polje u Zenici pred 12.000 gledalaca BiH je pobijedila rezultatom 2:1. Rumunija je povela golom Cipriana Marice u 29. minutu, ali su Zmajevi došli do preokreta u nastavku utakmice golovima Vedada Ibiševića u 63. i Edina Džeke u 83. minutu.

Rumuni su se za poraz revanširali tri mjeseca kasnije, 3. juna na stadionu Giulesti - Valentin Stancescu u Bukureštu, pobijedivši BiH sa 3:0. Adrian Mutu je donio prednost za Rumune u 36, da bi Ciprian Marica sa dva gola u 40. i 54. minuti postavio konačnih 3:0.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.