open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
Otkazana sjednica Komisije za nadzor nad OSA-om, članovi iz HDZ-a se nisu pojavili
Sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, koja je danas trebala biti održana, je odgođena zbog nedolaska članova iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.
16.09.2020. u 13:47
get url
text

Potvrdio je to član Komisije Mirko Šarović (SDS), kazavši da zvanično obrazloženje takvog postupka od članova iz HDZ-a BiH nisu dobili.

- Nezvanično nisu došli zbog toga što na dnevnom redu nije pitanje imenovanja trećeg čovjeka po važnosti u OSA-i. Iz reda hrvatskog naroda on dolazi – izjavio je Šarović.

Komisiji je prethodno dostavljen prijedlog za imenovanje direktora i njegovog zamjenika, o čemu članovi Komisije, prema Zakonu o OSA-i, daju svoje mišljenje koje nije obavezujuće za Vijeće ministara BiH prilikom imenovanja.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisera Turković je, podsjećamo, predložila aktuelnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića za novi mandat na čelu te institucije, dok je za njegovog zamjenika, prema nepotvrđenim informacijama, predložen Risto Zarić.

Zakon o OSA-i ne podrazumijeva obavezu razmatranja imenovanja glavnog inspektora u paketu sa direktorom i njegovim zamjenikom.

- Koliko znam iz iskustva, nije to uvijek bilo u paketu i dozvoljeno je da to bude izvan nekog paketa – potvrdio je Šarović.

Potez članova HDZ-a je objasnio postojanjem određenih strahova.

- Svi vole pakete, i kad se biraju ministri i zamjenici, ili neke druge stvari. Sve se uslovljava i sve je vjerovatno trgovina i pogodba, pa vjerovatno i ovo. Ista matrica se primjenjuje uvijek – izjavio je Šarović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.