open-navfaktor-logo
search
Zbog pandemije COVID-19
Otkazani svi teniski turniri do 13. jula
Nakon današnjeg otkazivanja Wimbledona i svih turnira na području Velike Britanije koji su mu trebali prethoditi, Međunarodna teniska federacija (ITF), Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) i Ženska teniska udruga (WTA) donijeli su odluku o otkazivanju svih takmičenja do 13. jula, kao odgovor na trenutnu pandemiju izazvane širenjem koronavirusa.
01.04.2020. u 20:50
get url
text

Prethodno su bili otkazani svi turniri do 7. juna, što je uključivalo evropsku turneju na zemljanoj podlozi, a sada su uključeni i svi europski ATP i WTA turniri na travi.

- Nažalost, pandemija bolesti COVID-19 ne ostavlja nam nikakvu mogućnost osim dodatnog otkazivanja turnira, a odluku smo donijeli usko surađujući s našim članovima i ostalim vodećim teniskim organizacijama - izjavio je u zajedničkom priopćenju predsjednik ATP-ja Andera Gaudenzi.

-Dijelimo razočaranje daljnjim otkazivanjem turnira i odgodom nastavka sezone, ali naš prioritet ostaje podrška u ovim teškim vremenima i suradnja u pripremama za povratak na terene - istaknuo je predsjednik i izvršni direktor WTA Steve Simon.

Odluka se odnosi na turnire svih kategorija i nivoa, kao i na takmičenja tenisera i teniserki u kolicima, te takmičenja u tenisu na pijesku. Regionalna takmičenja u Davis Cupu, koja su trebala biti održana sredinom juna, odgođena su za neki kasniji termin, prenosi Fena.

- Zaštita zdravlja i dobrobiti svih koji su uključeni u tenis, kao i šire publike, bila je i ostaje naša glavna zadaća. Svjesni smo značajnog utjecaja ovih odluka na sve uključene u naš sport i ne donosimo ih lako, međutim, moramo se i dalje voditi dokazima i procjenama stručnjaka - izjavio je predsjednik ITF-a David Haggerty.

Među turnirima koji su sljedeći na redu za otkazivanje je onaj na travi u američkom Newportu, za vrijeme kojega je ove godine trebala biti održana svečanost prijema Gorana Ivaniševića u Međunarodnu tenisku kuću slavnih. U sedmici nakon turnira u Newportu, u kalendaru je umaški ATP turnir, čije je ovogodišnje održavanje također ugroženo, iako su iz svih teniskih organizacija obznanili da im je namjera održati takmičenja koja su u kalendaru nakon 13. srpnja. Naravno, uz dodatak - "ako okolnosti to dopuste".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.