open-navfaktor-logo
search
Poginulo 12 djece
Otkriven mogući uzrok nesreće u Bugarskoj, najviše stradalih imalo između 20 i 30 godina
Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da među žrtvama tragične nesreće u Bugarskoj, u kojoj je poginulo najmanje 46 osoba, ima i građana Srbije.
23.11.2021. u 09:24
get url
text

- U kontaktu sam sa premijerom Bugarske Stefanom Janevom. Najveći broj žrtava su građani Sjeverne Makedonije, ali ima i državljana Srbije - rekao je Zaev, prenosi MIA.

On je dodao da je imao prilike da razgovara s jednim od preživjelih koji mu je rekao da se čula strašna eksplozija.

VEZANI TEKST - Stravična nesreća u Bugarskoj: U autobusu iz Sjeverne Makedonije izgorjelo najmanje 45 osoba

- Uspjeli su da slome jedan prozor i spase nekoliko ljudi. Nažalost, drugi nisu uspjeli. Radi se o strašnoj tragediji jer najveći broj stradalih su mladi ljudi: 12 djece mlađe od 18 godina, a drugi su od 20 do 30 godina - rekao je Zaev, prenosi Tanjug.

MIA prenosi da je autobus pripadao agenciji Besa trans i da je prevozio putnike sa ekskurzije u Istanbulu.

Kao moguće uzroke nesreće autobusa direktor bugarske policije Borislav Sarafov naveo je "grešku vozača ili za sada neutvrđenu tehničku neispravnost" vozila.

Bugarskih ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov je rekao da je zaštitna ograda autoputa probijena i da je požar u autobusu možda izbio kao posljedica varničenja u kontaktu vozila sa ogradom, prenijeli su lokalni mediji.

Povodom autobuske nesreće u Bugarskoj, u kojoj su poginuli deseci državljana Sjeverne Makedonije oglasio se predsjednik te zemlje Stevo Pendarovski koji je zatražio da se utvrde uzroci i odgovornost za tragediju.

Pendarovski je napisao na Twitteru kako očekuje da "nadležni organi izvrše potpunu istragu, da utvrde uzroke i odgovornost za tragediju kakva se ne pamti u našoj novijoj historiji."

- U danima žalosti koji slijede želim miran počinak dušama poginulih i brz oporavak povrijeđenim - napisao je Pendarovski.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev potvrdio je da se jutros uputio prema mjestu nesreće, u kojoj je poginulo 46 osoba.

Zaev je na Twitteru potvrdio da se uputio u Bugarsku i da su sa njim krenuli ministar zdravstva Venko Filipče i ministar vanjskih poslova Bujar Osmani.

- Čim dobijemo više informacija i čim saznamo kako možemo pomoći preživjelima, uslijedit će odgovarajuće institucionalne aktivnosti i dodatne informacije za javnost - napisao je Zaev.

Najmanje 46 ljudi poginulo je nakon što se autobus sa sjevernomakedonskim registracijskim oznakama zapalio na autoputu u zapadnoj Bugarskoj rano u utorak.

Među poginulima je i 12 djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.