open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Otkriveno spomen-obilježje nevesinjskim šehidima i poginulim borcima
Naša trajna obaveza je da čuvamo sjećanje na časnu odbranu i najbolje sinove te da istinu o odbrani prenosimo na generacije koje dolaze
03.11.2019. u 19:45
get url
text

Povodom obilježavanje 27. godišnjice formiranja samostalnog bataljona Nevesinja  Armije Republike Bosne i Hercegovine u Mostaru je danas otkriveno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima, te upriličena svečana akademija u dvorani Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra "Midhat Hujdur Hujka".

Spomen obilježje su otkrili dobitnik ratnog priznanja medalje za hrabrost Osman Pajević, Ajka Čoplje, majka trojice poginulih boraca, Nafija Čamo, stopostotni ratni vojni invalid te Adis Lerić, najmlađi borac samostalnog bataljona Nevesinje. Prisutnima je obratio Hamid Mutilović, predsjednik Skupštine Patriotske lige u Nevesinju.

- Nevesinjci su pravi vitezovi bili i u vremenima prije nego što su stali u odbranu svoje domovine. Bili su hrabri i odvažni u svim ratovima o čemu svjedoče historijski zapisi tog vremena. U ovom ratu su bili nadahnuti jer su po prvi put stali pod svoju zastavu i borili se. A uvijek su imali i znali za samo jednu naredbu: "Naprijed". Svi oni stavili su se na raspolaganje Armiji RBiH u Mostaru i Konjicu, dali su značajan doprinos i nažalost brojni su dali dijelove tijela i svoje živote. Ukupno je 114 šehida Nevesinja.Naosioci najvećeg ratnog priznanja Zlatnog ljiljana su 23 Nevesinjca, od čega su 22 dodijeljena posthumno - rekao je Mutilović.

Podsjetio je da su Nevesinjci odigrali važnu ulogu u odbrani Mostara i Konjica, u Šantićevoj ulici, Sjevernom logoru i Bijelom Polju. Stradanje Nevesinjaca bilo je samo malo manje od stradanja Srebreničana, a procentualno je ubijeno više Bošnjaka Nevesinja. Predsjednik PL Nevesinja Ibrahim Kujan govorio je također o doprinosu Nevesinjaca u odbrani Konjica, a posebno Grada Mostara. 

- Nismo bili tek predmet klanja i progona. Branili smo ovu zemlju. Dok su jedni bježali, mi smo se vraćali i organizovali. Mnogi su položili živote, dali dijelove tijela... A mi danas imamo obavezu i dužni smo da se oni ne zaborave. Devedesetih smo se politički organizovali. Sa vjerom u Boga, slijedili smo predsjednika Izetbegovića, a nakon otvorenih prijetnji u Nevesinju, organizovali smo se i u Patriotsku ligu. Kasnije smo bili važna karika u odbrani Mostara. Raširenih ruku ovdje su nas dočekali rahmetli Midhad Hujdur, Arif Pašalić, Ramo Masleša i Safet Oručević. Teška su to vremena. Podsjetit ću i na saradnju sa Gačanima u tom vremenu. Bili smo naslonjeni jedni na druge. Imali smo i izuzetnu saradnju sa ratnim studijem, ratnom bolnicom, Safetom Oručevićem i Rusmirom Ćišićem - prisjetio se Kujan. Pozvao je nadležna tužilaštva i sudove da procesuiraju zločince koji su bili kreatori nevesinjskog zla.

{$galerijaFotografija}

Komandant nevesinjskog bataljona Jasmin Kazazić podsjetio je na hrabrost i lucidnost legendarnog Miralema Juge, koji je predvodio Nevesinjce prilikom deblokade Mostara. Na borbama u Bijelom Polju stradalo je 11 vojnika iz Nevesinja. Nakon toga nastala je brigada, a na njenom čelu sve do smrti ostao je upravo Jugo. Ratni i poslijeratni gradonačelnik Mostara Safet Oručević izašavši na binu poručio je prisutnim "svi ste vi heroji" što je uzvraćeno gromoglasnim aplauzom.

- Kada se sjetim kroz šta smo sve prošli... Imao sam 38 godina kada sam ovlašten od strane Predsjedništva RBiH da se u zatvorenom gradu spasimo kako znamo. A mi smo to uspjeli. Između Hima i Veleža, na obalama Neretve i Bune. Spasili smo bošnjački narod. Pokazali smo ponos, prkos, hrabrost, a Boga mi smo i pobijedili. Vrijeme je pokazalo da smo bili hrabri i mudri, ponekad praveći i savezništva s najvećim neprijateljima kako bismo osigurali hranu i lijekove. Bili smo jedini grad koji je deblokiran iznutra. Pogledajte danas našu djecu. Rađaju se ponosna. Ponosni su Bošnjaci zbog svih nas. Mnogi su izgubili živote, mnogi i kuće i imetke. Nastavili smo živjeti, a oni su presuđeni. Uspjeli smo samo jer smo bili jedinstveni. Sjećam se najvažnijih odluka donesenih u podrumu Socijalnog. To su bile zajedničke odluke. Nema pedlja na koji nije kročilo ovo rukovodstvo svojom nogom. Oni koje smo porazili nam to nikad oprostiti neće. Uvijek će imati planove kako to da vrate. A mi trebamo ostati jedinstveni, jer je jedinstvo spasilo Hercegovinu i BiH -poručio je Oručević.

Brigadni general Mustafa Polutak, se nadovezao na Oručevića, naglasivši kako nas je spasilo jedinstvo.

- Bili smo jedinstveni, uspjeli smo se odbraniti i pobijediti. Armija je bila vojna sila, a Nevesinjci u našem Četvrtom korpusu itekako važan elemenat - kazao je Polutak.

Prisutnim se obratio i Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca.

- Mi koji smo na javnim funkcijama moramo učiniti sve kako bi Bošnjaci imali što bolji status posebno u povratničkim naseljima i mjestima gdje su počinjeni strašni zločini. Naša je obaveza da ne zaboravimo porodice šehida i poginulih branilaca. Patriote moraju znati da je prioritet svima nama zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca i svi moramo dati svoj doprinos na tom putu - naglasio je Bukvarević. Dodao je kako je naša trajna obaveza da čuvamo sjećanje na časnu odbranu i najbolje sinove te da istinu o odbrani prenosimo na generacije koje dolaze.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH u svom obraćanju je kazao kako danas prisustvujemo jednom izuzetnom historijskom času.

- Nama koji smo sudionici tih događanja ovo je prilika da se ponovo posjetimo na ta teška ali slavna vremena, gdje su izvojevane slavne pobjede, a našim mlađim generacijama, prilika da direktno od naših komandanata, pripadnika Armije RBiH, čuju kakva se borba vodila za ova hercegovačka i bosanska brda i kakva smo mi heroje i šehide imali, i kako su se u tom periodu prolamali tekbiri, i čiji ste vi pripadnici. Vi ste pripadnici velikih i ponosnih Bošnjaka koji su svi bili pripadnici ARBiH na čelu
sa komandantom rahmetli Alijom Izetbegovićem - naglasio je Osmanović.

Istaknuo je kako bi se malo koja nacija u Evropi uspjela oduprijeti agresiji kakva je zadesila BiH.

- Kada smo stali pod našu zastavu ljiljana, pod kojem je priznata država BiH, pod njom su ravnopravni bili kao i danas i Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali, mi nikada nismo smatrali da bi BIH bila bolja ako bi svoj teritoriji proširila na štetu naših susujeda, ali nikada nismo niti ćemo dozvoliti, da naši susjedi , Velikosrpska i Velikohrvatska politika računaju da će svoj teritoriji proširiti na štetu BiH. Dok je nas patriota nikada se to neće desiti, mi smo garant svega toga - poručio je Osmanović, što je nagrađeno gromoglasnim aplauzom.

Nevesinjci čuvaju od zaborava heroje, 03.11.2019.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.