open-navfaktor-logo
search
Maldivi
Otvoren prvi podvodni hotel na svijetu
Cijena jednog noćenja košta 50.000 dolara, a minimalna rezervacija može biti na četiri noćenja
06.11.2018. u 11:54
get url
text

U odmaralištu "Konrad Maldivi" na ostrvu Rangali otvoren je prvi u svijetu podvodni hotel, piše Blic.rs.

S obzirom da su u pitanju Maldivi, luksuz je dio doživljaja. Vila od dva sprata smještena je na oko pet metara dubine u Indijskom okeanu. Hotel je nazvan "Muraka", što na lokalnom jeziku dhivehi znači "koral". Maldivci govore dhivehi, indoarijski jezik sličan sinhaleškom.

Pored kreveta, tuš kabine i drugih uobičajenih sadržaja hotelske sobe, “Muraka” ima privatnu teretanu, bar, "beskonačni" bazen, batlerove odaje, kadu koja gleda u vodu i što je najvažnije podvodnu spavaću sobu sa pogledom na okean.

Gornji sprat, koji je iznad vode, ima "palubu za opuštanje", na kojoj možete da se sunčate.

Noćenje u ovom nesvakidašnjem hotelu košta 50.000 dolara, ali ne možete rezervisati sobu u "Muraki" samo za jednu noć. Hotel je dostupan samo za četiri noćenja, u paketu od 200.000 dolara koji još uključuje ličnog kuhara i upotrebu privatnog čamca. Oni koji rezervišu ovaj luksuzni paket automatski dobijaju "dijamantski Hilton status".

"Muraka" nije prvi podvodni objekat u odmaralištu. Tu se već nalazi podvodni restoran sa pet zvjezdica "Itha". "Konrad" sadrži i nekoliko plutajućih vila. "Muraka" je mostom povezana sa ostatkom odmarališta, uključujući restoran.

Proces izgradnje je pažljivo razmatran kako bi bio dobar po okolinu. Sve je napravljeno u Singapuru, na kopnu, a dijelovi su se potom prenosili na Maldive posebnim brodom. Kad se objekat spustio u vodu, "zakucan" je u mjesto betonskim stubovima koji ga drže stabilnim tokom snažnih talasa ili plima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.