open-navfaktor-logo
search
Brže do mora
Otvorena cesta Neum - Stolac
Danas je svečano otvorena novoizgrađena cesta Neum – Stolac.
30.06.2022. u 12:31
get url
text
Stolac - Neum
get url
text

Gradnja ceste, duge 36,5 kilometara, koštala je 96,5 miliona maraka. Od navedenog iznosa, Vlada Federacije BiH je osigurala 20,1 milion KM, dok je kreditom Svjetske banke (WB) i Evropske investicije banke (EIB) osigurano 75,4 miliona KM, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je kredit od 879.700 KM, podaci su Vlade FBiH.

{$galerijaFotografija}

Cestu su svečano otvorili neumski načelnik Dragan Jurković i gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković te direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić.  

Otvorenju, koje je upriličeno na raskrsnici Babin Do, prisustvovali su i federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici Jelka Milićević i Vesko Drljača, kao i ministri u Vladi Federacije BiH.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić kazao je na svečanom otvaranju magistralne ceste Stolac - Neum, da je cesta između ova dva grada izgrađena u vrijeme kada je Bosna i Hercegovina bila pod austrougarskom vladavinom prije 120 godina.

- Vlada Federacije BiH u ovom sazivu napravila je i projekat njene obnove i finansirala ga, a danas ima priliku da prisustvuje otvaranju ceste - dodao je Lasić.

Ocijenio je da je u pitanju veliki generacijski poduhvat koji će mnogo značiti prije svega građanima Neuma i Stoca, a potom i svima koji budu putovali tim pravcem te je poželio u da se u budućnosti završi što više ovakvih projekata.

Direktor Javnog preduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine Ljubo Pravdić, koji je prisustvovao svečanom otvaranju magistralne ceste Neum-Stolac, kazao je da je ovim završena izgradnja ceste koja je vrlo važna za ovaj dio Bosne i Hercegovine.

- Završetkom ove ceste sigurno ćemo smanjiti gužve na graničnim prijelazima, ali i gužve na magistralnoj cesti M-17 i približiti Neum ostatku BiH i učiniti transparentnijim i konkurentnijim sve ostale grane. Time će se osigurati da naši građani i drugi turisti ne moraju koristiti dva granična prijelaza da bi došli na odredište - istaknuo je Pravdić.

VEZANI TEKST - Novalić: Neum je nakon više od 100 godina konačno integriran u ostatak države

Pravdić je danas potvrdio i da bi uskoro, za nekih 15-ak dana, trebao biti otvoren obnovljeni tunel Crnaja na putu M-17, jer je preostalo da se postavi signalizacija, a ujedno je i zahvalio građanima na strpljenju.

Magistralna cesta M17.3 Neum-Stolac danas je svečano puštena u promet, a sredstva za ovaj infrastrukturni projekt vrijedan 96.523.354 KM osigurala je Vlada FBiH. Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.

Izgradnja magistralne ceste Stolac-Neum počela je u aprilu 2018. godine i sada će te dvije općine dijeliti samo 25 minuta vožnje.

U izgradnji cesete Neum - Stolac učestvovale su kompanije iz cijele Bosne i Hercegovine, naglasio je Ljubo Pravdić i dodao:

- Otvaranjem ove ceste smanjit će se gužve na magistralnim cestama, graničnim prijelazima, a Neum će se približiti  unutrašnjosti BiH. 

{$galerijaFotografija}

Izgradnjom ove saobraćajnice, koja je počela u aprilu 2018. godine, znatno će biti olakšano putovanje do Neuma. Tokom turističke sezone koja se već zahuktava u jedinom bh. gradu na moru, posjetioci će moći otići bez čekanja na granicama i bez gužvi. Od Stoca do Neuma sada će se stizati za 25 minuta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.