open-navfaktor-logo
search
Kultura sjećanja
Otvorena izložba slika "Obnovljene bratunačke džamije"
U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i BZK Preporod Bratunac, uz pokroviteljstvo Vakufske direkcije u Bosni i Hercegovini,  danas je u kompleksu Memorijalnog centra Veljaci u Bratuncu, povodom Dana džamija, a u sklopu obilježavanja "Dana sjećanja na genocid u Bratuncu" organizirana izložba slika "Obnovljene bratunačke džamije".  
07.05.2022. u 15:45
get url
text

Autorice slika koje su bile izložene su Amina i Lamija Salkić, polaznice škole slikanja "Vršanin".

Izložbu je otvorio potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska , Ramiz Salkić, koji se zahvalio autoricama na njihovom doprinosu u razvijanju kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima Bratunca.

- Danas smo ovdje da otvorimo novu fazu kada je u pitanju dokumentovanje i obilježavanje dana kada su Bošnjaci protjerani sa prostora općine Bratunac, kada je izvršena agresija na naše domove, na naš grad i na našu domovinu.

Hvala Lamiji i Amini što su dale svoj doprinos u razvijanju kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima u ovom gradu, na zločine protiv naših vjerskih objekata.

Ova izložba je veliki doprinos i iskorak koji ćemo mi nastaviti i u budućnosti u ovom gradu da provodimo. Trebamo iskoristiti priliku koja nam je pružena da napišemo historiju onako kako je ona bila, da historiju ispišemo istinom.

Ako mi ne iskoristimo priliku, ne dokumentujemo i ne zapišemo ono što se dešavalo nad našim narodom, istinom, neko će tu historiju ispisati na način kako to njemu odgovara.

Zato nemojte šutjeti, nemojte se skrivati i govorite o onome što se dešavalo. Obaveza nas koji smo preživjeli je da govorimo.

Zahvaljujem se Medžlisu Islamske zajednice Bratunac i BZK "Preporod" Bratunac što su prepoznali ono što su uradile Amina i Lamija. Njima se posebno zahvaljujem za energiju, trud i potrošeno vrijeme za jedan ovakav projekat - poručio je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.