Herceg je vješto izbjegao odgovor.

- Prirodne nepogode, ne biraju vrijeme kad će se dogoditi. Nažalost, u jeku najveće pandemije koronavirusa u svijetu, dogodio se i potres u Zagrebu. Mi smo reagovali i na taj način pokazali suosjećanje sa tim našim narodom, stanovnicima Hrvatske, kao što smo pokazali istu empatiju prema stradanju u Albaniji - kazao je Herceg.

Iako je ponovo upitan zašto za Konjic ipak nije izdvojeno više novca, samo je kratko prokomentirao da je "odgovorio na pitanje" i dodao kako su "zdravstvene ustanove ovu situaciju dočekale bez finansijske krize".

Jučer je, na koordinacijskom sastanku Vlade i Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, usvojen zaključak da se bolničkim ustanovama u HNK odmah uplati iznos od 583.333,33 KM, i to: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 342.708 KM, JU Kantonalna bolnica "Dr. Safet Mujić" 155.750,00 KM i JU "Opća bolnica" Konjic 84.875 KM.

Vlada je donijela Odluku da se domovima zdravlja u HNK isplati pripadajući kvartalni iznos od ukupno 417.000 KM.

Uplataćeno je 100.000,00 KM koje je Vlada odobrila u svrhu pružanja jednokratne financijske potpore Republici Hrvatskoj – Gradu Zagrebu, pogođenom razornim zemljotresom.

S obzirom da je u Gradskoj vijećnici Mostara održana zajednička sjednica predsjednika Vlade HNK i Kriznog štaba HNK sa svim načelnicima i gradonačelnicima tog kantona, kao i zapovjednicima lokalnih uprava civilne zaštite na kojoj je sagledalo kompletno stanje, Herceg je nakon sastanka medijima iznio zaključke, te najavio kako su moguće i nove, strožije mjere.

- Možemo očekivati još rigoroznije mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje epidemije koronavirusa u našem kantonu ali i u drugim područjima. Možemo se boriti samo zajednički- rekao je Herceg i zamolio da im se ne zamjeri u slučaju propusta.

Rekao je kako su općinski načelnici i gradonačelnici i Krizni štabovi s ovih područja naglasili potrebu daljih koordinacija svih tijela, striktno poštivanje propisanih pravila izolacije, samoizolacije i policijskog sata.

- Govorili smo i o utemeljenju izolatorija za moguće zbrinjavanje lakših bolesnika i oni će biti pod nadzorom Domova zdravlja u tim općinama i gradovima. Traže se strožije ograničavanje kretanja, kao korak do uvođenje karantena između gradova, kantona, i dalje- dodao je. Potvrdio je kako je u Gradu Mostaru zgrada Agencije za školovanje policijskih službenika određena kao izolatori.

- Ali imamo još nekih ponuda dobrih ljudi te ćemo obići i njih. Izolatoriji su formirani i u drugim gradovima i općinama i bit će stavljeni u funkciju ukoliko dođe do širenja epidemije - rekao je Herceg.

Istaknuo je kako su pozvali sve kantone na snažnije mjere.