U Srbiji će u ponedjeljak u škole krenuti i 344 učenika iz migrantskih porodica, smještenih u centrima za azil i prihvatnim centrima, saopćila je u nedjelju Komisija za izbjeglice i migracije Srbije.

Oni će u školskoj 2018/2019. godine nastavu pohađati u 33 škole u općinama i gradovima u kojima su smješteni i centri za azil i prihvatni centri, a još 33 djece iz migrantskih porodica bit će uključeno u obavezno predškolsko obrazovanje pri školama ili u dječjim vrtićima.

U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama, u Srbiji se u pojedinim prihvatnim i centrima za azil finansira i prijevoz djece do škola.

Srbija je, kako se navodi u saopćenju Komisije, "jedna od rijetkih zemalja koja je u svoj obrazovni sistem uspješno uključila djecu migrante, zbog čega joj međunarodna zajednica, prije svega EU, odaje priznanje".

Među djecom migrantima koja polaze u školu je i 27 maloljetnika bez pratnje o kojima posebnu brigu vode centri za socijalni rad, a nastavnici u tim školama prošli su posebnu obuku i radit će po uputama koje je pripremilo Ministarstvo obrazovanja.

U ovom trenutku u pet stalnih centara za azil i 10 prihvatnih centara širom Srbije smješteno je ukupno 3360 migranata, većinom iz Afganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije, javlja Hina.