Bubrežne bolesti su često tihe i sporo razvijajuće, sve do poodmaklog stadija oštećenja bubrežne funkcije.

Ovih 10 simptoma najčešći su pokazatelji postojanja problema, a ako primjećujete tri ili više znakova kod sebe, svakako posjetite ljekara.

Poteškoće i bol pri mokrenju - budući da su urinarne infekcije čest uzrok bolesti bubrega. Ako se javljaju često, znak su za brigu.

Krv u urinu - ovo je čest simptom upale, ali i ozbiljnije bolesti bubrega.

Oticanje - kako bubrezi uklanjaju višak vode iz organizma, pri smanjenju njihove funkcije može se pojaviti otok, najčešće na gležnjevima, rukama, stopalima i u licu.

Tamni podočnjaci - još jedan pokazatelj poremećaja u izbacivanju vode i toksina iz tijela.

Svrbež kože i osip - kod smanjene funkcije bubrega, toksini se gomilaju u krvi što uzrokuje kožne simptome.

Metalni okus u ustima i kiseli zadah - ako su bubrezi oštećeni, tada se podiže razina mokraćne kiseline u krvi. Ona se u slini razgrađuje na amonijak.

Mučnina i povraćanje - toksini djeluju i na probavni trakt, a često ih prati gubitak apetita te mršavljenje kao znak bolesti.

Osjećaj hladnoće - jedna od posljedica bolesti bubrega je anemija te smanjena cirkulacija, koja uzrokuje osjećaj hladnoću i trnce.

Zadihanost i umor - najčešći uzrok je anemija s oticanjem pluća, zbog čega je u krvi sve manje kisika.

Ponavljajuća bol u leđima - u nekim slučajevima je bol manje, a u drugima više izražena. Svakako treba posjetiti ljekara ako se ponavlja bol u donjem dijelu leđa i sa strane.