Pura ili palenta je jedno jednostavno jelo. Veoma je zdrava i preporučuje se dva puta sadmično konzumirati. Odličan je prilog mesu, ribi... Jačanje ćelija debelog crijeva jedan od uspjeha koji je zabilježen kod osoba koje su palentu uvrstili u svoje redovne obroke. Osim što će ih ojačati, palenta će također djelovati antioksidantno na cjelokupan organizam, ne samo na crijeva.

Palenta smanjuje holesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima i kompleksnim ugljenim hidratima. Konzumiranje ovog zdravog obroka donosi i korist kada je srčano i cirkularno zdravlje čovjeka u pitanju.

Potrebni sastojci:

800 ml vode
300 g palente
kašika soli
tri kašike ulja
komad maslaca-otopiti
sira više vrsta, jogurt, kajmak

U vrelu slanu vodu stavi se malo ulja i sačeka da voda provri, a zatim se sipa palenta i smanji temperatura. Na sredini grudve od brašna probiti rupu drškom kašike i ostaviti da se kuha pola sata, pa tek onda promiješati i miješati smjesu dok ne počne da se odvaja od šerpe. Toplu puru staviti u tanjir, začiniti sa otopljenim puterom, te posuti sirom. A puru možete, već prema želji, posuti i jogurtom, pavlakom ili kajmakom.