Iz HDZ Hrvatska danas su se pohvalili snimkom na kojem je podršku Kolindi Grabar-Kitarović u kampanji dala Julienne Bušić, supruga Zvonka Bušića.

Podsjetimo, Zvonko Bušić bio je hrvatski nacionalist koji je 1976. u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu koja je ubila njujorškog policajca Briana Murraya.

Brian Murray u trenutku smrti imao je 27 godina.

VEZANI TEKST HDZ objavio video u kojem Kolindu podržava žena osuđena za terorizam

Kathleen Murray Moran, udovica policajca kojeg je ubila Bušićeva eksplozivna naprava, o svom je iskustvu, nakon Brianove smrti napisala i memoarsku knjigu „Life Detonated“ („Detonirani život“) koja je u SAD-u objavljena 2017. godine.

Murray Moran je nakon suprugove tragične smrti završila fakultet, kako bi imala bolji posao s kojim može zaraditi za odgoj svoje djece, te je postala srednjoškolska profesorica književnosti.
Jedna je od osnivačica organizacije Survivors of Shield, koja se uspješno izborila za to da porodice policajaca poginulih na dužnosti dobiju veća materijalna prava, a u drugom braku postala je majka i trećeg djeteta.

No, nikad nije zaboravila na Briana, a svoju prvu ljubav, koju opisuje kao čovjeka koji ju je spasio od života u disfunkcionalnoj porodici - sa samohranom majkom i sestrom ovisnicom o heroinu - i siromaštvu, te je prije par godina uspješno lobirala da se jedna ulica u njujorškom Villageu, u kojem se nalazi policijski centar za deaktiviranje eksplozivnih naprava, nazove po Brianu Murrayju.

Kathleen Murray Moran otkrila kako se počela dopisivati sa Julienne Bušić

Naročito je zanimljivo ono što je Kathleen Murray Moran ispričala za popularnu radijsku emisiju Snap Judgement, koja je 2015. emitirana na američkom javnom radiju NPR.

U epizodi pod naslovom "Unforgiven" ("Neoprostivo") Kathleen Murray Moran govori o tome kako je saznala da joj je suprug poginuo, ali i kako se počela dopisivati sa Julienne Bušić koja joj se prva javila iz zatvora.

Murray Moran priča kako je u televizijskom prijenosu gledala kako njen suprug odnosi eksplozivnu napravu koju su Bušići ostavili na stanici u New Yorku, nadajući se kako će se „otac vratiti dvojici svojih sinova“ koji su u tom trenutku spavali.

Opisuje kako je morala sinovima Chrisu i Keithu reći da im je „otac otišao u raj“, te da im nije uspijevala objasniti kako je Brian poginuo.
Kada je primila vijest o smrti svog supruga, Kathleen je nekoliko sati bila u stanju šoka i sve je radila po automatizmu, sve dok nije došla njena majka u čijem se naručju rasplakala.

Nekoliko godina kasnije Kathleen Murray stupila je u novi brak i s drugim mužem dobila kćerku, a onda je jednoga dana dobila pismo iz zatvora koje joj je napisala Julienne Bušić.

Kathleen opisuje kako je drhtavim rukama i s osjećajem gađenja otvorila pismo, te počela čitati kako u njemu Julienne Bušić izražava kajanje za svoje učešće u otmici aviona i smrti policajca.

Osjetila je empatiju za Julienne, ali i bila zaintrigirana mogućnošću da osobi koja je učestvovala u smrti njenog muža može napisati sve ono što drugim ljudima nije mogla reći.

Tako se razvila pomalo čudna prepiska između dvije žene, od kojih je jedna sa svojim suprugom učestvovala u okončanju života supruga one druge.

Murray Moran kaže da joj je Juliene Bušić napisala kako se razvela od Zvonka i da s njime ne želi više imati nikakve veze, nakon čega je njihova prepiska postala prisnija.
Otkrile su da među njima ima dosta sličnosti, da oboje vole književnost, te su na neki način i postale bliske.

Zahvaljivala se Kathleen na tome što je intervenirala u njenu korist

Kathleen Murray Moran je na kraju napisala i pismo nadležnima u kojem se zalaže da se Julienne Bušić bude puštena iz zatvora.

Kada je Bušić puštena iz zatvora u prihvatilište, u kojem je morala boraviti godinu dana prije nego je bila posve slobodna, napisala je pismo Kathleen u kojem joj se zahvaljuje što se zauzela za nju kod odbora koji je odlučivao u njenom izlasku iz zatvora, te je dodala kako će se odseliti u Oregon, gdje su joj živjeli roditelji.

Zahvaljivala se Kathleen na tome što je intervenirala u njenu korist, te joj je napisala da to nikada neće zaboraviti.

Dvije žene su konačno dogovorile i susret u New Yorku, u koji je Julienne Bušić nakratko doputovala na svojem putu za Oregon, kako je to predstavila Kathleen.
Kada su se našle u restoranu u blizini Central Parka, Julienne je rekla Kathleen kako se opet vjenčala sa Zvonkom, kako lobira da ga se pusti iz zatvora i da se neće odseliti u Oregon nego ide živjeti u Hrvatsku.

"Bila sam šokirana i pitala sam je zar se nije razvela od Zvonka", objašnjava Kathleen, koja nije mogla vjerovati šta se događa, te kaže kako je tada shvatila da ju je Julienne Bušić prevarila.

Krenula je izaći iz restorana, a Julienne ju je zaustavila i pitala hoće li poslati nadležnima pismo u kojem se zalaže da se Zvonka Bušića pusti iz zatvora, Kathleen je pobjesnila i rekla da će učiniti sve da "ubica njenog muža ostane što duže u zatvoru".

Na kraju svoje priče za Snap Judgement Kathleen Murray Moran kaže da se "osjećala izmanipulirano od strane Julienne Bušić” te da je “bila greška što joj je pomogla", ali da je tokom njihova susreta u restoranu shvatila o kakvoj je osobi riječ te zauvijek završila s njima.