open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Ovo su namirnice za koje ste vjerovali da su zdrave, a zapravo povećavaju rizik od raka
Ne treba konzumirati ništa što sadrži više od 15 g šećera, pet grama zasićenih masti i 1,5 g soli na 100 grama, a što možete pročitati na deklaracijama
17.10.2019. u 08:29
get url
text
Energetske pločice

Čokolada, hljeb iz masovne proizvodnje, keksi, pileći medaljoni, supe iz vrećica, energetske pločice, žitarice za doručak, samo su neki od proizvoda za koje stručnjaci tvrde da ih treba izbjegavati jer mogu utjecati na nastanak raka. Ovi proizvodi naročito potiču rizik za razvoj raka dojke, tvrde autori istraživanja sa Univerziteta Sorbona u Parizu.

Stručnjaci smatraju da je problem i u tome što je prerađena hrana bogata šećerom, solju i mastima, a siromašna vitaminima i vlaknima koji imaju zaštitnu ulogu za organizam.

U sklopu istraživanja analizirani su prehrambeni dnevnici 105.000 odraslih osoba. Pokazalo se da su osobe kod kojih je čak 32 posto prehrane bazirano na prerađenim namirnicama imale 23 posto veći rizik za razvoj bilo kojeg raka tokom idućih pet godina od onih ispitanika kod kojih su prerađene namirnice činile do osam posto svakodnevne prehrane.

Autori studije preporučuju da smanjimo svoj rizik za razvoj raka tako što nećemo konzumirati ništa što sadrži više od 15 g šećera, pet grama zasićenih masti i 1,5 g soli na 100 grama, a svi su ti podaci vidljivi na deklaracijama.

Ovo su namirnice koje najviše povećavaju rizik za rak

gazirana pića
čokolada
bomboni i slatkiši općenito
hljeb iz masovne proizvodnje
margarin
keksi
žitarice za doručak
energetske pločice
energetska pića
mlijeko s dodanim okusima
gotova jela s umakom
sredstva za mršanje u prahu
polugotove pite i kolači
pileći medaljoni
suhomesnati proizvodi
supe iz vrećice

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.