Bitna razlika

Ovo su rezultati kampanje uklanjanja grafita u Sarajevu

Objavljeno: 11.04.2019. u 10:54

Osnovni cilj je da se uklanjanjem grafita utiče na podizanje svijesti građana o štetnosti ove pojave

FOTO: MUP KS

Drugi ciklus realizacije kampanje "Uklanjanje grafita – Zona bez grafit" započeo je 25. marta u sarajevskoj ulici Branislava Đurđeva, prvoj od 33 prethodno odabrane lokacije u užem dijelu grada, sa koje su uklonjeni iscrtani grafiti. Kao što je poznato, ovu kampanju Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo realizira u saradnji sa Gradskom upravom grada Sarajeva, Ambasadom SAD-a i ICITAP-om (Međunarodnim programom pomoći u kriminalističkoj obuci u BiH).

Osnovni cilj je da se uklanjanjem grafita utiče na podizanje svijesti građana o štetnosti ove pojave, te ukaže na štetu koja se na ovaj način nanosi pravnim i fizičkim osobama i ugrožava ukupni izgled i imidž grada.

Naravno, osim preventivno-edukativne dimenzije aktivnosti koje se provode na terenu, kampanja ima zadatak ukazati i na njenu represivnu dimenziju, odnosno činjenicu da će počiniocima prekršaja i krivičnih djela koja proizilaze iz nezakonitog crtanja grafita, biti izrečene zakonom predviđene kazne.

U nastavku donosimo fotografije sa šest lokacija (Zemaljski muzej, Hastahana, Tehnička škola, Pravni fakultet – Obala Kulina bana, Hamdije Kreševljakovića, Reisa Džemaludina Čauševića) na kojima su radile ekipe angažovane u kampanji i to prije i poslije uklanjanja grafita, tako da su pravi razlozi, ali i rezultati pokretanja ove akcije vidljivi na prvi pogled.

-Istovremeno, koristimo priliku da pozovem građane da u slučajevima ispisivanja grafita pozovu policijske službenike, koji će poduzeti zakonom predviđene mjere - saopćeno je iz MUP-a KS.

Foto: MUP KS

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije