open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Ovog vikenda vakcinacija protiv COVID-19 u tržnom centru Bingo u Vogošći
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo sedmi put zaredom organizira akciju "Vakcinacija prema građanima", a ovog vikenda, akcija se nastavlja u tržnom centru Bingo u Vogošći.
11.12.2021. u 11:22
get url
text

Onima koji odluče vakcinaciju obaviti na ovom punktu, na raspolaganju će biti vakcine Moderna, Pfizer i Sinopharm. Vakcinacija će trajati od 10 do 15 sati.

Vakcinacija u tržnim centrima počela je 6. novembra ove godine, a uzimajući u obzir da se u prethodnim vikendima vakcinacija vršila u brojnim tržnim centrima u Kantonu Sarajevo, ukupno je za šest vikenda vakcinisano više od 3.000 osoba na ovim lokacijama.

Vakcinacija u Kantonu Sarajevo nastavlja se i u domovima zdravlja, gdje se osim prve doze, vrši i revakcinacija, te davanje treće doze vakcine, u skladu sa preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Treća doza svih vrsta vakcine je na raspolaganju svim dobnim grupama, kao i onima koji su primili prve dvije doze van Kantona Sarajevo, ali je prvo potrebno da prijave podatke o toj vakcinaciji u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo objavljenim u subotu, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 98 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 778 uzoraka. U istom periodu, od infekcije COVID-19 oporavila se 71 osoba. Tri pacijenta su preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 117 pacijenata, od kojih je 106 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 83,76 posto.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 68.577 osoba zaraženih koronavirusom, a 65.464 je izliječeno.

- U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 92, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 152 - podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo vakcinisane su 872 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.