open-navfaktor-logo
search
Proslavljeni napadač
Pančev: Moja najveća greška je odlazak u Inter, Messi i Ronaldo ranije bi davali manje golova
Darko Pančev bio je jedan od najpopularnijih napadača u Evropi tokom devedesetih godina. On sada vodi miran život u makedonskoj prijestolnici Skoplju.
25.04.2020. u 21:49
get url
text

- Danas uživam sa svojom porodicom. Prije godinu sam bio sportski direktor u Vardaru. Živim normalan život - rekao je Pančev u razgovoru za francusku verziju portala Goal.com.

Iako je imao zavidnu igračku karijeru, tokom koje je osvojio četiri naslova prvaka Jugoslavije, dvije titule u Švicarskoj, Kup UEFA sa Interom, Kup prvaka sa Crvenom zvezdom..., Pančev nikada nije uplovio u trenerske vode.

- Nisam želio postati trener, jer znam da je to teško,, baš kao i biti fudbaler. Međutim, nekoliko puta sam radio kao sportski direktor u fudbalu, što znači da sam i dalje prilično aktivan - rekao je Pančev.

Makedonac je kazao da je najbolje razdoblje u njegovoj karijeri bio trogodišnji boravak u Crvenoj zvezdi, gdje je bio "stroj za golove".

Pančev je 1991. godine bio zlatna kopačka Evrope. Nakon toga je otišao u Inter iz Milana, što smatra svojom najvećom greškom u karijeri. Epizoda u Interu nije bila pretjerano uspješna. Odigrao je 19 utakmica uz svega tri gola.

- Otišao sam u ekipu u kojoj je vladala vrlo loša atmosfera. Tim je igrao previše defanzivno, a kao stranca su me gledali drugačije. Mislim da nije bio dovoljno dobar ambijent da se prilagodim. Greška je moja, jer sam mogao otići u druge ekipe, poput Real Madrida, Barcelone, Manchestera - rekao je Pančev.

Mnogi zaljubljenici u fudbal smatraju da najbolji igrači današnjice, Lionel Messi i Cristiano Ronaldo ranije ne bi postizali onoliko golova koliko ih na kontu imaju danas. Činjenica je da u eri Pančeva, ali i Maradone, Van Bastena..., napadači nisu bili toliko zaštićeni.

- Svaka osoba koja je pratila fudbal u zadnjih 20-30 godina može jasno prepoznati razliku. U moje vrijeme i do 2005. godine igrači nisu bili toliko zaštićeni. Danas se promijenio način igranja odbrane, dueli su manje grubi pa je lakše postizati i golove. S karakteristikama koje sam imao i osjećajem za gol, siguran sa da bi mi bilo bolje da sam igrao u tekućem periodu - konstatovao je Pančev.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.