open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Pao zakon o provođenju odluka sudova
Prijedlog zakona o provođenju odluka sudova pao je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Delegat Aner Žuljević (SDP) je naglasio da se ovakvim zakonom šalje poruka da institucije ove zemlje imaju pravo da ne implementiraju odluke ustavnih sudova.
07.07.2022. u 14:28
get url
text
Dom naroda FBiH

Odnesoše televizor, dvosjed, trosjed, sve

- Postoji li igdje ovakav zakon u bilo kojoj zemlji našeg okruženja ili Evropskoj uniji, kakva su iskustva ako postoji, ja ga nisam ga uspio naći. I bojim se da jednim ovakvim zakonom praktično šaljemo poruku da institucije ove zemlje, odnosno, politika, pored zdravih i živih tužilačkih institucija i pravosudnih, ima pravo da ne implementira odluke ustavnih sudova.

A da postoji neka druga kategorija običnog građanina kojem u slučaju neizvršenja dođu kući, uzmu televizor i trosjed i dvosjed i sve mu odnesu iz kuće. Interesuje me šta je smisao ovog zakona ako nema sankcije, da li ga ima igdje u pravnom sistemu EU-a ili drugih zemalja? - pitao je Žuljević i dodao:

- I ovako kako je napisan i ponuđen, bojim se da više šalje pogrešnu poruku našeg pravnog sistema prema svima onima koji bi nešto radili sa ovom državom i ovim entitetom u budućnosti naspram činjenice da moramo ozbiljno otvoriti priču neefikasnosti tužilačkih organa i pravosudnih, sa neodgovornom politikom, da nekažnjeno može "divljati" nad pravnim sistemom FBiH.

Delegat Jasmin Duvnjak (SDA) je pitao kakvo je trenutno stanje u vezi sa neprovođenjem odluka i presuda Evropskog suda za ljudska prava, te Ustavnog suda FBiH i BiH.

Problemi sa izvršenjem odluka 

Predstavnik Vlade FBiH delegatima je kazao kako su odluke ustavnih sudova zaštićene krivičnim sankcijama, uz konstataciju da ima najmanje 14 rješenja o neprovođenju. Rečeno je da ima problema sa izvršenjem odluka.

Navedeno je kako postoji jako veliki broj odluka koje se nalaze u Parlamentu FBiH, a koje se vraćaju iz faze prijedloga u faze nacrta, a čije usvajanje je u vezi sa odlukama Ustavnog suda FBiH.

Ovaj prijedlog zakona tokom glasanja nije dobio potrebnu većinu u Domu naroda FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.