open-navfaktor-logo
search
Bez ograničenja
Parlament FBiH: Za savjetnike uvijek ima mjesta, koliko ih je sada
Broj savjetnika nije propisan niti ograničen što bi značilo da je funkcionerima ostavljeno da sami procijene koliko im savjetnika treba, a za njihovo zapošljavanje nisu dužni raspisivati konkurse
09.05.2019. u 07:13
get url
text

Federalni revizori u izvještaju o reviziji Parlamenta Federacije BiH za 2017. godinu konstatirali su da je zaposleno ukupno 15 savjetnika, sedam u Zastupničkom i osam u Domu naroda, te preporučili preispitivanje odluke o njihovom broju i imenovanju.

Također, preporučili su da se ovo pitanje reguliše Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Trenutno, kako nam je potvrđeno u oba doma, broj savjetnika nije propisan niti ograničen što bi značilo da je funkcionerima ostavljeno da sami procijene koliko im savjetnika treba, a za njihovo zapošljavanje nisu dužni raspisivati konkurse.

Savjetnicima predsjedavajuće Doma naroda u prošlom sazivu Lidije Bradare Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) posvetio je nekoliko tekstova u prethodnom periodu, pa je javnost tako upoznata da je pet od ukupno osam svojih savjetnika Bradara nezakonito imenovala jer nisu ispunjavali uvjete o radnom stažu, uz obrazloženje da bira mlade, perspektivne i najbolje studente svojih generacija.

Nezapaženo nije prošlo ni naknadno imenovanje Mike Lešića, u oktobru 2017. godine, koji, s obzirom na to da je tada imao 67 godina, nije ispunjavao navedene Bradarine uvjete, ali ni uvjet o položenom stručnom ispitu. Lešić je tada rekao novinarima CIN-a da je njegov radni vijek pri kraju i hoće to "džentlmenski da završi".

Sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić rekao je za Faktor da pravo na imenovanje savjetnika u Domu naroda ima samo predsjedavajući, a njihov broj nije propisan. Uvidom u podatke o primanjima delegata i savjetnika, koji je dostupan na internet stranici ovog doma, utvrdili smo da aktuelni predsjedavajući Tomislav Martinović trenutno ima sedam savjetnika. Jednog je on imenovao, a šestero je naslijedio od Bradare. Među njima je i "džentlmen" Lešić, koji je, možda, u međuvremenu položio stručni ispit, te Ana Popović, jedina čije imenovanje nije bilo sporno. Za ostalih četvero je mala vjerovatnoća da su do današnjeg dana zadovoljili uvjet od potrebnih pet godina staža.

Za razliku od Doma naroda, u Zastupničkom domu pravo na savjetnike imaju svi članovi rukovodstva, ali trenutno je popunjena samo pozicija predsjedavajućeg, za kojeg je na konstituirajućoj sjednici izabran Elvir Karajbić iz SDP-a. On je u izjavi za Faktor rekao da su u Zastupničkom domu trenutno angažovana tri savjetnika. Ovaj broj vjerovatno će biti povećan nakon upotpunjavanja rukovodstva jer će i dopredsjedavajuće neko morati da savjetuje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.