- Bez ovih odavno neophodnih i sistemskih poboljšanja, vladini IKT sistemi će ostati izuzetno podložni cyber napadima usmjerenim na kritičnu infrastrukturu i ključne pružaoce usluga – ukazali su iz OSCE-a.

VEZANI TEKST - Novi hakerski napad na institucije BiH: Na udaru Služba zajedničkih poslova

O uspostavi državnog Tima za odgovor na računarske incidente govori se duže od deset godina. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, prema izvještajima, 2011. godine usvojilo Strategiju uspostave CERT-a, a 2017. godine je usvojena odluka o određivanju ovog tima.

Njegovo uspostavljanje je još u toku.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazao je da je Vijeće ministara BiH 2017. godine donio odluku da se formira CERT tim, ali je pet godina dug proces.

- Dobili smo saglasnost Ministarstva finasnija i Ministarstva pravde, dostavili prijedlog Vijeću ministara. Čekamo da se to razmatra. Veliki je broj predloženih tačaka dnevnog reda – dodao je Cikotić.

Na pitanje koliko CERT tim u praksi može pomoći da se spriječe cyber napadi, odgovorio je da ne postoji mogućnost da se oni spriječe potpuno, te da se ni Pentagon i Bijela kuća ne mogu potpuno zaštititi.

- Ali ono što je bitno jest da se mogu zaštititi svi podaci – rekao je Cikotić i naglasio da će tu CERT tim djelovati kako bi bila podignuta cyber sigurnost.

I prije četiri mjeseca je na okruglom stolu Mladen Mrkaja, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za informatiku i telekomunikacione sisteme, kazao da nema dodatnih pomaka što se tiče uspostavljanja CERT tima i da se i dalje čeka saglasnost Vijeća ministara BiH.

VEZANI TEKST - Iz OSA-e upozorili na moguće cyber napade, pozivaju institucije i pojedince da hitno djeluju

Na tom okruglom stolu je rečeno i da je Bosna i Hercegovina skoro pa jedina zemlja u svijetu koja nema zvanično nacionalni CERT, da postoji CERT entiteta RS nekoliko godina, dok je u FBiH još u fazi uspostavljanja.

Iz OSCE-a su istakli da nedavni cyber napad na Parlamentarnu skupštinu (PS) BiH pokazuje ranjivost ključnih IKT sistema u BiH i potrebu da se hitno riješe nedostaci u oblasti cyber sigurnosti.

Cyber napad na PSBiH desio se 9. septembra i još nije u funkciji ni njihova web stranica. Na ovome radi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ranije je u više navrata upozoravano na mogućnost napada na institucije BiH.