Ako ostavu napunite zdravim namirnicama lakše ćete uvesti naviku da sami kod kuće kuhate zdrave obroke, a to znači da ćete bolje moći kontrolisati količinu šećera i nezasićenih masti koje svakodnevno unosite u organizam.

Ako biste otišli na savjetovanje o prehrani kod nutricioniste oni bi vas sigurno posavjetovali da u jelovnik uvedete neke ili sve od sljedećih namirnica.

Mahunarke

Neke od najčešćih vrsta mahunarki uključuju grašak, grah, leću i slanutak. Bogati su proteinima i sadrže izuzetno mali broj kalorija tako da su prilično zdrav i dobar prehrambeni izvor. Istraživanja su pokazala da ove namirnice mogu pomoći prilikom regulisanja težine. Možete ih koristiti u salatama, supama i prilikom pripreme umaka.

Integralne žitarice

Integralne žitarice su zdrav obrok, a možete ih često pripremiti u roku od nekoliko minuta. Odličan su izvor vlakana i dugo održavaju sitost. Osim toga, prehrana bogata integralnim žitaricama može smanjiti rizik od razvijanja određenih vrsta raka. Neke od najčešće korištenih vrsta ovih žitarica su smeđa riža, integralna pasta, zobene pahuljice, kinoa...

Paradajz sos iz konzerve

Ako u špajzu imate konzerve paradajz sosa to znači da imate i neograničen potencijal za pripremu jela raznih vrsta, poput sosova za pastu i supe. Zanimljivo je i da je paradajz sos izuzetno zdrav zato što tokom njegove proizvodnje dolazi do nastanka karotenoida koji nudi razne zdravstvene benefite i sprečavaju nastanak raka.

Orašasti proizvodi

Uvijek pri ruci imajte različite vrste oraha koji mogu odlično poslužiti kao brza grickalica ili za dodavanje teksture i ukusa jelima. Orašasti proizvodi bogati su zdravim mastima, proteinima, vlaknima i antioksidansima tako da smanjuju rizik od nastanka hroničnih bolesti. Odličan su saveznik kada želite skinuti višak sa stomaka, a istraživanja su pokazala da su ljudi koji svakodnevno konzumiraju orahe vitkiji.

Suhi začini

Najbolji način da poboljšate ukus jela, bez dodatka kalorija, masti i šećera su osušeni začini. Oni su puni zaštitinih antioksidanasa. Jedno istraživanje pokazalo je da su pogotovo korisni začini poput origana, cimeta i ruzmarina.