open-navfaktor-logo
search
Selektor Zmajeva
Petev objasnio zašto opet nema Kovačevića, otkrio i ko bi se uskoro mogao vratiti među Zmajeve
Ivaylo Petev, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, danas je objavio spisak fudbalera za dva oktobarska meča kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.
23.09.2021. u 11:47
get url
text

Za gostujuće susrete sa Kazahstanom (9. oktobar) i Ukrajinom (12. oktobar) bugarski stručnjak pozvao je 27 igrača.

Poslije četiri odigrana susreta u grupi D Zmajevi zauzimaju četvrtu poziciju sa tri osvojena boda (tri remija op.a), koliko ima i posljednjeplasirani Kazahstan. Finska na trećem i Ukrajina na drugom mjestu imaju po pet, dok aktuelni svjetski prvak, selekcija Francuske, zauzima lidersku poziciju sa 12 bodova.

Među povratnicima u reprezentaciju BiH je iskusni veznjak Mario Vrančić, fudbaler Stoke Cityja.

- On sigurno ima kvalitet. Koliko je dobijao prilike ranije, o tome ne bih govorio. Mislim da, ukoliko dobije šansu, možemo maksimalno računati na njega i isto tako očekujemo da on pruži maksimum - rekao je selektor Zmajeva, Ivaylo Petev.

Strateg koji je i dalje bez pobjede na klupi BiH u zvaničnim susretima, zna da su prekidi bili problem u proteklim susretima.

- To znam i svjestan sam toga. To je jedan od naših problema sigurno, i ja preuzimam odgovornost. Moramo se pripremiti i za umjetnu travu, vidjeli ste kako je Manchester United prošao na gostovanju kod Young Boysa - naglasio je Petev, te dodao:

- To što ima više defanzivnih igrača ne znači da ćemo igrati defanzivno, a imamo i nekih manjih povreda.

Bivšeg golmana Sarajeva Vladana Kovačevića, iako u Poljskoj brani u odličnoj formi nema na spisku. Petev se osvrnuo i na povratak Muhameda Bešića na teren poslije dugo vremena.

- Rekao sam prošli put, ne vidim razlog za poziv Kovačevića jer sve tri sadašnja golmana brane. Možda u narednim kvalifikacijama dobije poziv, ali za sada ne vidim razloga da mijenjamo. I mene će zanimati kako će Muhamed Bešić igrati u narednom periodu, naravno da je vrlo moguće da će se vratiti u reprezentaciju. Želim mu puno zdravlja prije svega - rekao je bh. selektor.

{$galerijaFotografija}

O ambicijama u dva naredna susreta...

- Šest bodova bi bila odlična varijanta, ali maksimalna koncentracija ide na Kazahstan, a onda ćemo razmišljati o Ukrajini. Postoji mogućnost da pobijedmo i jednu i drugu - kazao je Petev, koji nije želio otkriti da li će igrati sa četiri ili pet veznih fudbalera.

- Kazahstancima smo možda dali više nego što zaslužuju, ali nastojati ćemo da mi budemo ti koji će diktirati stvari na terenu - kazao je Petev o Kazahstancima.

O odličnoj formi Džeke i Pjanića na početku sezone.

- Sretan sam da su oni pokazali da su glavni igrači. Trčali su, borili se, veliki igrači i veliki profesionalci. Nama je jako bitno njihovo ponašanje. Tako da je jako bitno na koji način rade, a oni rade fenomenalno. Vrlo je moguće da će biti naknadnih poziva jer pred nama je još jedno kolo do okupljanja - rekao je Petev, te naglasio je da je vrlo moguće da već na nekom od narednih akcija u sastavu reprezentacije BiH bude Sanjin Prcić, veznjak francuskog Stasbourga.

Naredna dva susreta u dobroj mjeri bi mogla odrediti sudbinu našeg nacionalnog tima u borbi za baraž, s obzirom na to da je prvo mjesto u grupi još prije početka kvalifikacija bilo rezervisano za Francuze, aktuelne svjetske prvake.

_DSC9633.JPG
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.