VEZANI TEKST - Ministar tvrdi da zakon o "stranim agentima" štiti institucije RS-a; opozicija: Da li će se na spisku naći i Vlada?

Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno će ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini, naveli su ambasadori u zajedničkoj izjavi, saopćeno je iz OHR-a.

Također su upozorili da su nedavno ponovno uvođenje zakonskih sankcija za klevetu u RS-u i predloženi novi zakon u suprotnosti sa samim pojmom demokratije, te da se njima ograničava politički pluralizam, a svrha im je da zastraše političku opoziciju.

- To će spriječiti slobodnu kritičku debatu i dodatno suziti ionako sve manji građanski prostor u RS. Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SB) snažno podržavaju nezavisne medije i civilno društvo i naglašavaju njihovo pravo da provode svoje aktivnosti bez uznemiravanja, straha ili nepotrebnog pritiska - naglašeno je u izjavi.

Istaknuto je kako predloženom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i da je u suprotnosti sa više puta ponavljanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da unaprijedi odvijanje procesa evropskih integracija.

Upravni odbor PIC-a pozvao je zastupnike iz RS-a da glasaju protiv predloženog zakona, navedeno je u saopćenju.