Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula imenovan je izvjestiteljem Evropskog parlamenta za preporuke o zapadnom Balkanu uoči samita u Zagrebu u maju 2020., a njegova uloga bit će izrada preporuka Parlamenta Vijeću i Komisiji s ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te davanja novog zamaha procesu proširenja, saopćio je ured zastupnika u srijedu.

Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se se Picula baviti u ovom izvještaju bit će pronalaženje konsenzusa u Vijeću glede procesa širenja na zemlje zapadnog Balkana, najavljuje ured u saopćenju te dodaje da je cilj izvještaja i analizirati i odgovoriti na nove prijedloge za reformu politike proširenja, prenosi Hina.

-Rasprave o reformi ne smiju zaustaviti proces. Zemlje trebaju biti ocijenjene individualno, na temelju individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je, na primjer, predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju, te zatvore pretpristupni pregovori tokom ovog mandata - zaključio je Picula.

-Izuzetno sam počašćen novom ulogom izvjestitelja za preporuke o zapadnom Balkanu uoči nadolazećeg samita u Zagrebu. U saradnji sa svim zemljama zapadnog Balkana i EU institucijama, ponudit ću set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, već u Zagrebu. Također, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija - istaknuo je u srijedu Picula.

-Učinivši grešku, francuski predsjednik Emmanuel Macron je blokiranjem otvaranja pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju uspio nešto što nije planirao – vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na evropskom nivou. Najbolje se to vidjelo u današnjem govoru nove predsjednice Von der Leyen koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU-a ostaju otvorena i tu temu istaknula odmah na početku svog govora - poručio je Picula.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen danas je poručila kako zemlje Zapadnog Balkana s EU-om dijele zajedničku historiju, kulturu, ali i zajedničku sudbinu te da vrata EU-a za njihovo članstvo ostaju otvorena. Von der Leyen je ovo pitanje istaknula na početku svog obraćanja, čak prije pitanja transatlantskih odnosa, "green new deala", rodne jednakosti i digitalizacije. To je ohrabrujuća poruka zemljama zapadnog Balkana i poticaj da nastave sa započetim reformama jer imaju podršku Bruxellesa, odnosno Evropskog parlamenta i Evropske komisije, napominje se u saopćenju.