open-navfaktor-logo
search
Zaključak Sindikata
Planiran masovni protest policajaca pred Parlamentom BiH zbog plaća
Stotine zaposlenih u policijskim agencijama na nivou Bosne i Hercegovine protestovat će ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na dan kada bude održavana sjednica Doma naroda Parlamenta BiH.
Amela Sijerčić
01.04.2022. u 07:59
get url
text

Zaključak o masovnom protestu na dan sjednice Doma naroda jučer je usvojio Upravni odbor Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, koji okuplja sindikate Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije Bosne i Hercegovine i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Sindikati o glasanju delegata: To je sistemsko ugnjetavanje zaposlenih, sve traje duže od 14 godina

Razlog za protest je pitanje izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kojim se povećavaju koeficijenti za obračun plaća onima s najnižim primanjima.

Izmjene zakona usvojene su u Zastupničkom domu, ali u Domu naroda nije prihvaćeno da usvajanje ide po hitnom postupku. Protiv hitnog postupka su bili delegati iz SNSD-a, te se sada čeka usaglašavanje kako bi se ventualno raspravljalo i glasalo o samom sadržaju izmjena zakona.

- Donesen je zaključak o masovnom protestu. Očekujem da će biti stotine ljudi tu. Vrijeme je da nas uvaže – rekao je Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata policijskih organa u BiH. 

Još nije poznato kada će biti sjednica Doma naroda.

Osim ovog, Upravni odbor sindikata je usvojio i zaključak da se razmotri mogućnost takozvanog bijelog štrajka, odnosno protesta na radnom mjestu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.