open-navfaktor-logo
search
Brisel
Plenković: EU će prihvatiti akcijski plan za migracije za BiH
Hrvatski premijer Andrej Plenković koji učestvuje na dvodnevnom sastanku na vrhu EU-a u Briselu komentirao je stanje u susjednoj BiH, kao i problem ilegalnih migracija kojem je izložena Hrvatska, ali i druge evropske države.
22.10.2021. u 11:18
get url
text

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u izjavi tokom završnog dana sastanka na vrhu Evropske unije u Briselu osudio je nedavne izjave člana Predsjedništva BiH i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, za koje je ocijenio kako vode prema destabilizaciji BiH, te naglasio kako se Hrvatska vlada nastavlja zalagati za cjelovitost i neovisnost BiH.

Dodao je kako se tokom rasprave u Briselu "založio i za legitimnu i ravnopravnu zastupljenost triju konstitutivnih naroda u najvišim političkim tijelima BiH".

Govoreći o situaciji s ilegalnim migracijama na granicama Hrvatske, ali i na vanjskim granicama Evropske unije, Plenković je izjavio kako EU nastoji akcijskim planovima pomoći nekolicini država koje nisu EU članice, da na bolji i efikasniji način pristupaju nezakonitim migracijama.

- Jedna od država za koju ćemo posredno prihvatiti akcijski plan je BiH. Čujemo glasove naših kolega s Baltika gdje dirigirano dolaze avioni migranata u Bjelorusiju, nakon toga ih se gura, praktički fizički, prema granicama baltičkih država, da na nezakonit način uđu u EU. To je ono što Hrvatska već godinama doživljava na svojoj granici i mi ćemo istaknuti kako smo pripravni za Šengen te kako smatramo da se EU najbolje štiti tako da se zaštiti vanjska granica. To je u ovom slučaju grčko-turska i bugarsko-turska granica. Na taj način, iz našega kuta istočnomediteranske, zapadnobalkanske rute bi problema bilo manje - izjavio je Plenković.

Istaknuo je kako hrvatsku granicu čuva 6.500 hrvatskih policajaca te kako je Hrvatska ispunila sve tehničke preduvjete za Šengen, ocijenivši kako je članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru stvar političke odluke za koju se očekuje kako će biti donesena 2022. godine.

Čelnici država članica EU-a danas nastavljaju sastanak na vrhu u Briselu raspravom o migracijama i digitalnoj transformaciji nakon jučer održane rasprave o cijenama energije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.