Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na brojne aktuelnosti, a između ostalog, komentirao je finansijsku pomoć Hrvatske Hrvatima u BiH.

Plenković se osvrnuo na svoj boravak u Orašju u BiH prošle sedmice, gdje je bio u pratnji ministra vanjskih i evropskih poslova Gordana Grlića - Radmana i državnog tajnika za Hrvate izvan domovine Zvonka Milasa, gdje su u tamošnjem franjevačkom samostanu podijeljeni ugovori podrške Hrvatima u BiH za 89 projekata vrijednih 3,4 miliona eura.

Plenković je poručio svima u Hrvatskoj koji se pitaju o svrsi i razlogu finansiranja Hrvata u susjednoj BiH kako "ima novca za Hrvate u BiH i bit će novca za Hrvate u BiH, kao što ih ima za zdravstvene i prosvjetne radnike".

-Mora biti novca za Hrvate u BiH i za Hrvate u Srbiji jer je to dio našeg političkog programa. Biramo da pomognemo našim sunarodnjacima u zemlji koja je nama susjedna, koja nam je važna, prijateljska, kojoj želimo dobro, koju tretiramo s respektom i želimo da njihov položaj, identitet, kultura i obrazovanje budu bolji. To su sve vrlo konkretni projekti i u tom smjeru ćemo nastaviti - poručio je Plenković.

Dodao je kako je posebno potpomognut rad Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao II" u Bihaću te se posebno zahvalio banjolučkom biskupu Franji Komarici istaknuvši njegovu važnu ulogu za opstanak Hrvata na teritoriju RS-a.

-U tu školu ide 80 posto Bošnjaka - zaključio je Plenković.