open-navfaktor-logo
search
Borba protiv COVID-19
Plenković najavio: Vakcina protiv korone bit će besplatna za sve hrvatske građane
U uvodnom dijelu sjednice Hrvatske vlade kojom premijer Andrej Plenković predsjedava putem video veze, iz izolacije, s obzirom na to da je pozitivan na koronavirus, glavna tema bila je borba protiv pandemije pri čemu ja najavio kako će vakcina, čim bude dostupno, za hrvatske građane biti i besplatna.
03.12.2020. u 11:56
get url
text

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je uoči sjednice Hrvatske vlade sudjelovao na video sjednici Europskog vijeća (EV), na kojoj je glavna tema bila zajednička borba protiv COVID-19 u predstojećem zimskom razdoblju te odobrenje i distribucija vakcine među državama članicama Europske unije. Na sjednici EV-a je istaknuto kako je važno da vakcina bude distribuirano pravično, istovremeno te razmjerno s potrebama pojedinih država članica.

- Pandemija koronavirusa ne jenjava, u zadnjih pet sedmica broj zaraženih povećao se za 40 posto u svijetu, s 45 na 64 miliona ljudi. Istovremeno, broj zaraženih u Europi se u pet sedmica udvostručio, sa šest na 12 miliona, u Hrvatskoj se utrostručio, sa 43.000 na 131.000 ljudi. Slično povećanje bilježe Slovenija, Austrija, Mađarska i Srbija, govoreći o zemljama u okruženju - kazao je Plenković.

Istaknuo je kako Hrvatska danas bilježi novi rekord od 4.534 zaraženih, što je sedmično povećanje od 9 posto i što povlači za sobom dodatno opterećenje na hrvatski zdravstveni sistem Plenković je poručio kako će izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koji će se uskoro naći na glasanju u Hrvatskom saboru, odnosno uvođenje kazni za nepridržavanje epidemioloških mjera, ipak djelovati prevenirajuće na jedan dio stanovništva. 

Europska agencija za lijekove najavila je kako će do kraja godine odlučiti o odobrenju Pfizerove vakcine do kraja godine, kazao je hrvatski premijer, te kako će se Hrvatska kao članica EU-a naći u procesu distribucije vakcina.

Očekuje se prvih 125.000 doza, a vakcina će se davati u dvije doze kako bi se stekao imunitet. Odredit će se prioritetne, najugroženije grupe: zdravstveno osoblje, radnici u domovima za starije, osobe starije životne dobi i hronični bolesnici, poručio je hrvatski premijer.

- Vakcina će biti besplatna, to je u tradiciji hrvatskog javnog zdravstva - zaključio je premijer Plenković.

U posljednja 24 sata zabilježena su 4.534 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te 48 preminulih od COVID-19.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.