U obraćanju na konferenciji za medije nakon samita EU-a i Zapadnog Balkana, koji je danas putem video-konferencije održan na inicijativu Hrvatske kao predsjedavajuće Vijećem EU-a, Plenković je istakao da je namjera samita bila da se zemljama zapadnog Balkana pošalje poruka da EU stoji uz njih i da su na putu prema Uniji.

- Osobito je Hrvatska istakla Bosnu i Hercegovinu kao svog najbližeg susjeda koji po našem mišljenju zaslužuje status zemlje kandidatkinje. Mi ćemo ih nastaviti podupirati u njihovom procesu reformi i na putu prema EU-u. U tom kontekstu, ističemo pitanje jednakosti između tri konstitutivna naroda i ostalih te osobito status hrvatskog naroda, u smislu legitimne zastupljenosti u intitucijama BiH - rekao je Plenković.

Istakao je također da je, u smislu suštine, samit EU - Zapadni Balkan bio na nivou njegovih očekivanja.

- Smatramo da je sve ono što će EU učiniti za zemlje zapadnog Balkana, kako bi im pomogla u borbi protiv COVID-19, potvrđeno. Osim toga, itekako se iščekuje takva potpora. Novi višegodišnji finansijski okvir uzet će u obzir i potrebu za oporavkom tih zemalja, a ne samo država članica. Premda naš sastanak nije održan onako kako je bilo planirano, u smislu suštine, sastanak je bio na nivou naših očekivanja, a vjerurjem i očekivanja naših partnera u regiji - kazao je Plenković.