open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Plenković o presudi u Hagu: Pozdravljamo, ali ne možemo biti zadovoljni
Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je presudu kojom su bivši srbijanski obavještajci Jovica Stanišić i Franko Simatović u Hagu osuđeni na po 12 godina zatvora, ali je dodao da Hrvatska ne "može biti zadovoljna" tom odlukom zbog uloge tog dvojca u "najstrašnijim zločinima".
30.06.2021. u 18:52
get url
text

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT) u srijedu je osudio Simatovića i Stanišića na po 12 godina zbog uloge u zločinima u Bosanskom Šamcu, objavivši u presudi da nema dovoljno dokaza ni za jednu drugu optužbu tužilaštva, pa tako ni za zločine u Hrvatskoj kao ni u drugim općinama u BiH.

- Smatramo da su Stanišić i Simatović bili među ključnim ljudima za provođenje velikosrpske politike i agresije na Hrvatsku i BiH i da su sudjelovali u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice - rekao je Plenkvić, dodavši kako još nije imao prilike u potpunosti proučiti presudu.

- Vjerujemo da će MICT u žalbenom postupku na adekvatan način uzeti u obzir i njihovu ulogu u drugim zločinima - kazao je Plenković.

Naglasio je da pozdravlja kaznu čelnicima srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) ali da Hrvatska "ne može biti zadovoljna s obzirom na njihovu ulogu devedesetih godina".

Nezadovoljstvo je saopćenjem izrazilo i Ministarstvo pravosuđa i uprave jer presuda "ne odražava ratna događanja i stvarne uloge Stanišića i Simatovića tokom velikosrpske agresije" na Hrvatsku i BiH.

- Ovakva odluka izaziva nezadovoljstvo i jer je u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića za zločine počinjene na državnom području Republike Hrvatske, utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojem su uz najviše dužnosnike Republike Srbije, predvođene Slobodanom Miloševićem, sudjelovali i Jovica Stanišić i Franko Simatović - navedeno je u saopćenju.

I Ministarstvo pravosuđa i uprave izražava nadu da će Žalbeno vijeće preinačiti presudu te dvojac osuditi za sve zločine počinjene na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koje im tužiteljstvo stavlja na teret jer oni "nesumnjivo zaslužuju najstrožu moguću kaznu", prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.