open-navfaktor-logo
search
Sastao se s generalima
Plenković: Odluka o zamolnici Tužilaštva BiH nakon proučavanja dokumentacije
Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske detaljno će proučiti obimnu dokumentaciju vezanu za zamolnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za ustupanje krivičnog progona, nakon čega će sačiniti izvještaj za Vladu Hrvatske.
12.08.2021. u 14:32
get url
text

Potvrdio je to predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je održao sastanak sa generalima zapovjednicima i visokim oficirima koji su učestvovali u Vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak".

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Plenković je rekao da je cilj sastanka da upoznaju zapovjednike o čemu je riječ s obzirom na to da je Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske 6. augusta diplomatskim putem primilo zamolnicu koju je inicijalno uputilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za preuzimanje krivičnog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije "Bljesak".

- Nije riječ ni o kakvim optužnicama, optužnica nema, one ne postoje. Ovim zahtjevom za ustupanje krivičnog progona privremeno su prekinute sve radnje u vezi ovog predmeta od nadležnih tijela u BiH. Ta činjenica je također vrlo bitna. Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije 'Bljesak' u Bosanskoj Gradišci i Bosanskoj Dubici. Krivična djela koja se spominju u zamolnici su ratni zločin protiv civilnog stanovništa i krivično djelo povrede zakona i običaja ratovanja, a bit i poveznica sa ratnim vojnim zapovjednicima, je formulacija o naredbi za takozvano neselektivno granatiranje - rekao je Plenković.

Nakon što stručnjaci prouče dokumentaciju u institucijama Hrvatske, bit će donesene odluke, a tim povodom će biti održan još jedan sastanak sa zapovjednicima.

Plenković je rekao da će "zaštititi hrvatske nacionalne interese, odbrambeni i legitimni karakter Vojno-redarstvene operacije 'Bljesak', a pri tome voditi računa o interesima i dignitetu ratnih zapovjednika Hrvatske vojske, ljudi koji su zajedno sa braniteljima pridonijeli slobodi i teritorijalnom integritetu".

- Sve odluke donosit ćemo na temelju zakona Republike Hrvatske i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala - kazao je Plenković.

Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, izjavio je da su svi generali na sastanku iznijeli svoje stavove, a da su se o rješenju složili jednoglasno. Rekao je da postoji i lošija varijanta, da se odbije zamolnica, da bi se tako Hrvatska na neki način riješila problema, ali bi za generale vjerovatno bila podignuta optužnica u BiH i raspisane potjernice.

- Mi znamo tačno šta smo radili, kako smo radili, da nikad, ni u jednom momentu nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva, a u ratu se gine. Rat nije balet, stradaju i oni nevini, tako se i ovaj put moglo dogoditi, ali nikad niko nije zapovjedio da se granatiraju civilni ciljevi ili da se radi nešto što se zove ratni zločin po svim međunarodnim konvencijama i pravima ratovanja - istakao je Miljavac.

Plenković je naglasio i da legitimnost operacija "Bljesak" i "Oluja" niko ne može dovesti u pitanje jer su legitimne, legalne i sprovedene u skladu sa pravilima. Uz predsjednika Vlade Hrvatske, sastanku su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatska vojska (HV) je od 1. maja 1995. godine pokrenula operaciju "Bljesak" u kojoj je od pobunjenih Srba oslobođen grad Pakrac, vrativši ga s okolnim područjem u sastav Hrvatske. Hiljade Srba napustilo je to područje, dio je prešao u susjednu Bosnu i Hercegovinu, na dio teritorije u to vrijeme pod komandom pobunjenih srpskih snaga, a neki su otišli u Srbiju.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je nedavno na obilježavanju godišnjice operacije "Oluja" komentarisao zamolbu Tužilaštva BiH, ocijenivši taj potez neprihvatljivim.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, izjavio je nedavno, ukoliko se pravni zahtjev odnosi na operacije "Bljesak" ili "Oluja" iz 1995. godine, nema pravnog osnova.

- Čak i da je postojao takav zločin, nije počinjen na teritoriji Bosne i Hercegovine niti protiv državljana BiH - rekao je Komšić.

Prema pisanju hrvatskih medija, osumnjičeno je 14 oficira HV-a, među kojima ratni zapovjednici generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo i Luka Džanko. Oficiri su navodno osumnjičeni za izdavanje naređenja tokom operacije "Bljesak" za neselektivno granatiranje i artiljerijsku paljbu na civilne ciljeve nebranjenih gradova u BiH, Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice s teritorije pod kontrolom HV-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.