VEZANI TEKST - Džaferović pojasnio koja je razlika između Izetbegovićevog i Dodikovog puta u Zagreb

Naglašena je čvrsta podrška Hrvatske Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja. Plenković je posebno naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH.

Kao što je Hrvatska već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u maju 2020., kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te europska perspektiva jugoistoka Europe, Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje Europskoj uniji.

Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa. 
 
Ususret 25. godišnjici potpisivanja Daytonsko–pariškog mirovnog sporazuma, sastanak je bio prilika za sumiranje njegovih postignuća, kao i razgovor o uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH na putu prema EU. 
 
Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu,ekonomskoj saradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljnjem infrastrukturnom povezivanju dvije države, saopćeno je iz Vlade Hrvatske.