Premijer Andrej Plenković se najprije osvrnuo na zemljotres koji je sinoć oko 22 sata pogodio Splitsko-dalmatinsku županiju s epicentrom u blizini Trilja, prema granici s BiH, u planini Kamešnici.

- Prema informacijama koje imamo to je bio zemljotres 4,6 po Richteru, međutim pojavile su se tek manje štete pa možemo reći da smo u okolnostima ovih zemljotresa u posljednje skoro dvije godine dobro prošli - kazao je Plenković.

Podsjetio je kako je u Hrvatskoj do sada utrošeno gotovo 3,5 miliona doza vakcina, čime je vakcinisano 1,84 miliona stanovnika s jednom dozom, što je 54,5 posto odraslog stanovništva, a s dvije doze vakcinisano je 51,1 posto odraslih.

Hrvatska je do sada donirala 710.000 doza vakcina, a donacije vakcina zemljama koje nemaju dovoljno doza će se nastaviti, najavio je premijer.

- Od 8.875 novih slučajeva zaraženih koronavirusom u protekloj sedmici, čak 6.977 ili 78,6 posto zaraženih nije bilo vakcinisano. Sve vrijeme je taj omjer 1:4 - istaknuo je premijer.

Održani sastanak na vrhu država i Vlada EU s državama regije jugoistoka Evrope i zapadnog Balkana ocijenio je pozitivnim za proces proširenja. Ponovio je kako je za Hrvatsku posebno značajan evropski put BiH te izmjena izbornog zakona prije predstojećih izbora u toj državi s ciljem bolje zastupljenosti predstavnika Hrvata.

O razgovoru na tom sastanku sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem izjavio je:

- Zatražio sam da se dokumentiranu situaciju o udžbenicima gdje se praktički negira postojanje hrvatskoga jezika riješi i da se takva praksa ne pojavljuje. To ne pridonosi ni dobrosusjedskim odnosima, međusobnom uvažavanju i poštovanju. To je na štetu hrvatske manjine koja živi u Srbiji, ali i na obrazovni ciklus svih mladih u Srbiji koji na taj način stječu dojam kao da je hrvatski jezik podvarijanta nekog drugog jezika, što nije istina.

Plenković je dodao kako je zatražena verifikacija podataka o nestalim osobama koje traže porodice nestalih iz Domovinskog rata.

Komentirao je snimke koje su se pojavile u medijima oko navodnog nezakonitog postupanja hrvatske policije s migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom te poručio kako je i lično tražio da se otkriju sva moguća nezakonita postupanja.

- Očekujem da Ravnateljstvo policije i sve nadležne službe poduzmu sve kako bi nam podnijeli izvještaj šta se zaista događa - izjavio je.

Dodao je kako je dužnost Hrvatske sprečavati nezakonite migracije te kako je Evropa kao kontinent postala destinacija migracijskih kretanja, "nerijetko orkestriranih, nezakonitih migracija koje vode i organiziraju krijumčari na nesreću ljudi koji su iz različitih razloga napustili svoje domove".