Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka Azija-Evropa u Briselu komentarisao predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denisa Zvizdića, koji je kritizirao njegove izjave tokom protekla dva dana u evropskim institucijama te kazao da je "primjetan pokušaj uspostave patronističkog ponašanja spram Bosne i Hercegovine".

- Te teze i teorije o nemiješanju u untrašnje poslove, to je ostalo u međunarodnim odnosima 19. stoljeću. Mi smo sada u 21. stoljeću gdje sva krupna i politička pitanja, a posebno ona za koja ja kao predsjednik Vlade imam posebnu odgovornost i prema Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, ali i s obzirom na činjenicu da je Hrvatska i potpisnik i jamac Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma i da smo zainteresirani da se on i 23 godina nakon potpisivanja provodi onako kako je i zamišljen -  kazao je Plenković. 

- Zvizdić zna koliko je Hrvatska, osobito od kada sam ja predsjednik Vlade, pomagala jačanju bilateralnih odnosa i bržem putu Bosne i Hercegovine prema EU i to činimo i dalje. No, neovisno tome stavit ću u prvi plan ono što i on zna da se dogodilo, a da nije dobro, a to je da jedan narod u Federaciji glasovima svojih pripadnika bira drugom narodu njegova člana u Predsjedništvu. Ne možemo se praviti nevješti na nešto što je sasvim očito i prema strukturi glasova i prema onome što se dogodilo - dodao je Plenković, prenosi N1.

Naglasio je da je to za Hrvatsku ozbiljno pitanje te da imaju sva legitimna prava da ga dižu na međunarodnim forumima i da senzibiliziraju druge. Ponovio je i jučerašnje riječi da mnogi akteri to ne razumiju.

- Zato je važno da naša poruka bude poruka pojašnjenja i apela da se riješi izborni zakon koji bi omogućio legitimnu zastupljenost svih, a osobito u Predsjedništvu - kazao je Plenković te dodao kako on nije rekao da je izbor Komšića nezakonit.

- Moja intervencija nije bila u smislu nezakonitosti, nego ozbiljnog i krupnog političkog problema gdje se može izizgrati politička volja jednog konstitutivnog naroda. Jednakost se mora reflektirati u institucijama - rekao je Plenković.