open-navfaktor-logo
search
Dopune zakona
Po Bećirovićevom prijedlogu plaće bi rasle i zamjenicima ministara, a zamjenik revizora bi imao više od revizora
Dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kakve je predložio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović onemogućava se povećanje plaća najviših zvaničnika, ali ne i zamjenika ministara, savjetnika, šefova kabineta...
24.03.2023. u 20:56
get url
text

Predloženim dopunama ovog zakona predviđeno je da samo izabranim i imenovanim zvaničnicima koji imaju koeficijent iznad osam, plaće i naknade budu obračunavane po osnovici od 535 KM koja je trenutno na snazi.

To su članovi Predsjedništva BiH, članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, zastupnici i delegati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, direktor Uprave za indirektno oporezivanje, članovi Centralne izborne komisije BiH, generalni revizor.

To znači da bi svi ostali dobili plaće po uvećanoj osnovici koja za ovu godinu iznosi 600 KM.

U te ostale spadaju zamjenici ministara, koji imaju koeficijent 7,5 pa im plaća bila skoro ista kao plaća ministra, zatim direktor Direkcije za evropske integracije, direktor Direkcije za ekonomsko planiranje, generalni sekretar Vijeća ministara BiH, sekretari domova Parlamentarne skupštine BiH, šefovi kabineta i savjetnici funkcionera, koji se imenuju bez konkursa i mandat im traje koliko i njihovim šefovima.

Među onima čije će plaće rasti, jer imaju koeficijent niži od osam, jesu i predsjedavajući Konkurentskog vijeća BiH, predsjedavajući Komisije za koncesije BiH, zamjenik direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH, kazao je da u ovom prijedlogu ima niz nelogičnosti. Istakao je da bi po tom zakonu zamjenik ministra imao istu plaću kao ministar, a zamjenik generalnog revizora bi imao oko 300 KM veću plaću nego sam generalni revizor.

VEZANI TEKST - Tegeltija o povećanju plaća funkcionera: To je tek 90 ljudi...

- Zamjenik generalnog revizora ima koeficijent osam i njemu bi plaća bila veća od generalnog revizora koji ima koeficijent 8,4. Jer u dopunama zakona je navedeno da se osnovica od 535 KM primjenjuje za one s koeficijentom iznad osam, što znači da za one koji imaju koeficijent tačno osam ide nova osnovica od 600 KM. Iznad osam je od 8,01 – napomenuo je Špago.

Bećirovićev prijedlog dopuna Zakona o plaćama usvojilo je Predsjedništvo BiH i on je u četvrtak stigao u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Osim ovoga, u parlamentarnoj proceduri se od ranije nalazi prijedlog izmjena Zakona o plaćama u institucijama BiH koji su uputili zastupnici SDA. Njima je obuhvaćen veći broj ljudi kojim bi bio ograničen rast plaća nakon primjene osnovice od 600 KM u odnosu na ovo što je predložio Bećirović.

- To je politika, da nešto što je opozicija predložila i što je kvalitetno i nema nelogičnosti se ne prihvata, a oni obuhvate samo dio i naprave nelogičnosti i to se prihvata – prokomentirao je Špago.

Nijedan od ova dva prijedloga nije prihvatljiv za Zorana Tegeltiju, ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

- U Parlamentu BiH postoji zakon koji pokušava da nešto ispravi, ali mislim da pogoršava situaciju. Predsjedništvo BiH je također utvrdilo rješenje koje ništa ne rješava – ocijenio je Tegeltija u ponedjeljak na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zakon o plaćama BiH

Zakon o plaćama BiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.