Kardinal Puljić najavio je kako će na dvodnevnom zasjedanju Biskupske konferencije, među ostalim, biti razmotreno društvenopolitičko stanje u BiH i posebno katolika u njoj, kao i provedba "nepravednih zakona i selektivan pristup provođenju Daytona na štetu onih koji su najmanje brojni", javila je Katolička tiskovna agencija.

Spomenuo je i da, uprkos brojnim pisanim zahtjevima i usmenim razgovorima, vlast u BiH nije zainteresirana za rješavanje pitanja denacionalizacije i povrata imovine koja se uništava ili preprodaje i prepisuje na druge vlasnike.

Dodao je kako većina medija nije zainteresirana za to pitanje, kao ni za druga neriješena pitanja poput diskriminacije u vezi sa zdravstvenim i penzionim osiguranjem.

Delegat Hrvatske biskupske konferencije (HBK) biskup Mate Uzinić obavijestio je biskupe BK BiH o važnijim događajima u HBK posljednjih mjeseci, izrazivši podršku planovima bosanskohercegovačke Biskupske konferencije.

- Želim izraziti blizinu i podršku biskupa HBK vašim nastojanjima i težnjama za uspostavom pravednijih i boljih odnosa na društveno­političkoj razini, kako bi se zajamčila prava svih naroda u BiH, pa tako i hrvatskoga - kazao je biskup Uzinić.

Predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda biskup Ladislav Nemet napomenuo je da će i ubuduće ova Konferencija nastojati slati svog delegata barem jednom godišnje na zasjedanje BK BiH kako bi ostali međusobno ujedinjeni i povezani.

Na zasjedanju sudjeluju svi članovi BK BiH, a ono će završiti konferencijom za novinare u utorak, 6. novembra, u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, s početkom u 12 sati.