Doktori medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo jutros su počeli generalni štrajk sa jednim zahtjevom - da Vlada Kantona Sarajevo ispoštuje kolektivni ugovor, koji je potpisan 8. novembra 2017. godine, a koji, kako navode, Vlada izbjegava da provede.

Izet Hočko, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, kazao je kako traže da se provede dinamika povećanja koeficijenata za doktore medicine i stomatologije do kraja ove godine.

- Vlada je potpisala da se kvartalno povećavaju koeficijenti na plaće 0,7 za sve doktore. Već treći kvartal se završava, a u prvom i drugom kvartalu nismo dobili ništa. Prinuđeni smo na štrajk koji nije dobar ni za koga, ali ovo je jedini način da ostvarimo svoje pravo – rekao nam je Hočko.

Sindikat neće pregovarati sa Vladom KS jer sve je već davno dogovoreno, ističe Hočko.

- Nemamo potrebe da razgovaramo ministricom zdravstva Zilhom Ademaj, koja ni ranije nije dolazila na zakazane sastanke. Zato ćemo štrajkovati sve do ispunjenja jedinog našeg zahtjeva, a to je da se ispoštuje potpisani kolektivni ugovor – kaže predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije.

Hočko tvrdi da dok traje štrajk, pacijenti neće biti zanemareni. Međutim, od jutros se u zdravstvenim ustanovama na području Kantona primaju isključivo hitni slučajevi i tako će biti sve do okončanja štrajka. Prema riječima predsjednika Sindikata, ovo je borba za bolje zdravstvo koje je u interesu svih.

- Pacijente ćemo primati onako kako je po zakonu definisano u vrijeme štrajka. Znači, primat ćemo samo vitalno ugrožene pacijente. Redovni pregledi, kontrole i ostale usluge neće se pružati pacijentima – upozorava Hočko.