Članovi odbora razgovarat će danas sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom te visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Kako je predviđeno zvaničnom agendom tog dvodnevnog sastanka, o stanju u BiH sutra, 15. marta govorit će evropski komesar za susjedstvo i politiku proširenja Olivér Várhely, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić te članovi Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Istoj sesiji trebao bi prisustvovati i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta predsjedava David McAllister koji je naglasio da u kontekstu sve brojnijih izazova, ali i prilika s kojima se suočavaju izvan Evropske unije, 79 članova odbora doprinosi definiranju zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a.

Ovo tijelo prati provedbu te politike i nadzire potrošnju sredstava Evropske unije namijenjenih za vanjsko djelovanje u svijetu te nastoji osigurati da se sporazumima između EU-a i trećih zemalja garantiraju demokratija, vladavina prava i ljudska prava.

Na prošlosedmičnoj sjednici Evropskog parlamentu također se raspravljao o situaciji u BiH, a tokom rasprave naglasak je stavljen na mogućnost uvođenje sankcija protiv Dodika.

Većina evropskih parlamentaraca izrazila je podršku za ubrzano članstvo BiH u Evropskoj uniji, a evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi kazao je da od BiH očekuje reforme i ispunjenje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o članstvu u EU, dodajući da je to jedino što može približiti BiH Evropskoj uniji.

Evropska unija do sada nije uspjela da postigne konsenzus o uvođenju sankcija političarima u entitetu Republika Srpska koji krše Dejtonski sporazum i ugrožavaju funkcioniranje državnih institucija BiH.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države su 5. decembra donijele proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).