open-navfaktor-logo
search
Bucksi brane titulu
Počinje NBA sezona: Koliko zarađuju Nurkić i Garza?
Takmičenje u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta (NBA) počinje večeras.
19.10.2021. u 16:22
get url
text

Bosna i Hercegovina ove godine imat će dva košarkaša na NBA parketima. Jusuf Nurkić brani boje Portland Trail Blazersa, a Luka Garza koji je izrazio želju da nastupa za Zmajeve igrat će za Detroit Pistonse.

Za Nurkića će ovo biti šesta sezona u dresu Blazersa, a ukupno deveta u NBA ligi. Tri sezone igrao je za Denver Nuggetse.

Nurkić će sezonu s Portlandom krenuti u noći sa srijede na četvrtak kada u Moda Centru gostuje Sacramento Kings.

Bh. košarkaš na 112. je mjestu najplaćenijih NBA košarkaša. Nurkić godišnje inskasira 12 miliona dolara i to ga čini najplaćenijim bh. sportistom. Kada je riječ o njegovoj poziciji, Nurkić je 14. mjestu najplaćenijih centara, a ukupno peti najbolje plaćeni košarkaš Portland Trail Blazzersa.

Prema nekim spekulacijama, Nurkića sleduje i bonus od 1.250.000 dolara ako zaigra na 70 mečeva, a njegov tim ostvari minimalno 50 pobjeda.

Luka Garza je potencijalni bh. reprezentativac, a ranije je igrao univerzitetsku košarku za Iova Hawkeyes. Uoči ove sezone na NBA draftu izabran je kao 52. "pick" od Detroit Pistonsa. Dobio je dvogodišnji ugovor.

Radi se o centru, rođenom 1998. godine, visokom 2,08 metara. Njegova majka Šejla (devojačko Muftić) je iz Bosne i Hercegovine. Igrala je profesionalno košarku u Evropi, a njegov ujak, Teoman Alibegović je bio član legendarne generacije mlade reprezentacije Jugoslavije koja je 1987. godine osvojila Svjetsko prvenstvo u Bormiju.

Lukin djed sa majčine strane, Refik Muftić, bio je legendarni golman FK Sarajevo, u kome je proveo čitavu svoju karijeru.

Garza će u prvoj godini ugovora s Detroitom inkasirati 925.000 dolara, a u drugoj godini 1,5 miliona dolara.

Titulu u  NBA ligi brane Milwaukee Bucksi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.