open-navfaktor-logo
search
Zadovoljni, a možda i ne
Pogled s tribina: Neka ste odbili Lavrova, ali Turković mu nije trebala reći da mora uvažavati BiH?!
Smatram da je odluka dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se ne sastanu sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom zbog iskazanog nepoštivanja prema državi Bosni i Hercegovini i njenim obilježjima ispravna, saopćio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a. 
15.12.2020. u 21:15
get url
text

- Njegova posjeta, na 25. godišnjicu potpisivanja Dejtona, desila se s isključivim ciljem ponižavanja institucija naše zemlje i bilo kakvog napretka koji smo od tada postigli. Bosna i Hercegovina ne smije biti arena za bilo čija globalna politička prepucavanja, pa tako ni ruska. Otud je odluka Džaferovića i Komšića da se danas ne sastanu s njim ispravna - navode iz Naše stranke. 

Koalicioni partner im, Elmedin Konaković, uradio je ono što najbolje zna. Spinovao. Kantonala politika, ruku na srce, ništa više od toga i ne može ponuditi. "U ZOI-ju fikno tele" je krajnji njegov domet i s tim se treba pomiriti. Ilustracije radi, kako promišljaju unutarnje odnose u BiH, politiku, geopolitiku, investicije... Konaković i zvijezda vladinih grantova Haris Pašović su sami objasnili prije koji dan. Nadasve je zanimljivo razmišljanje da se po investitore jednostavno ode?! Pa evo i u Vatikan?! Ta razmjena mišljenja dvojca Pašović-Konaković već je postala virtualna, pa je i sami možete vidjeti ovdje.  

VEZANI TEKST - Dali smo bitno pojašnjenje, opet: Politika BiH se vodi u Sarajevu, a ne u Moskvi, Beogradu ili Zagrebu

Međutim, ono što je indikativno su današnja saopćenja iz SDP-a i Naše stranke. 

- Očekujem od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine da iz faze simboličkog zalaganja za državu pređu u praktično djelovanje. Ponašanje Rusije ima kontinuirani negativni utjecaj i bez jasne političke ofanzive naše diplomatije ovaj potez će ostati samo kao diplomatski incident. Zasad, već na prvom koraku imamo kontradiktornu situaciju gdje ministrica Turković ne slijedi stranačkog kolegu i člana Predsjedništva Džaferovića i ide na sastanak sa Lavrovim. Iako se radi o ministrici vanjskih poslova, očito je da smo u svijet u samo jednom danu poslali dvije oprečne poruke. Plašim se da ovim pokazujemo nedoraslost situaciji - saopćio je šef SDP-a Nikšić. 

Praktično djelovanje Predsjedništva BiH u ovom sazivu, a u vezi s vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine, bit će sasvim dovoljno ilustrirati činjenicom da je usvojen Program reformi. To je onaj čuveni ANP za koji su iz SDP-a i Naše stranke tvrdili da nikada neće biti usvojen. Ili da budemo posve konkretni, pojedini iz BH bloka su uvjeravali javnost da od njega treba odustati. Baš kao Milorad Dodik, koji je na kraju digao ruku za ANP i NS-ova Sabina Ćudić je govorila "da postoji konsenzus u BiH o Evropskoj uniji", ali da "politički kapital ne treba trošiti tamo gdje nema konsenzusa". Konsenzus je, dakako, postignut ranije usvajanjem ključnih dokumenata poput Strategije vanjske politike i Zakona o odbrani BiH. To su dokumenti koji daju smjernice djelovanja institucijama BiH u vezi s NATO-integracijama, a ne bilo čije dnevnopolitičko raspoloženje. 

U saopćenjima iz SDP-a i Naše stranke u vezi s posjetom Lavrova ima i ono "ali", u ovom slučaju značajnije od pukog čina političke kurtoazije iskazane u podršci Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću. I jedni i drugi su "iznenađeni" time da je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković otišla na sastanak sa ruskim kolegom. 

U nekom priručniku o državi BiH za početnike sasvim sigurno bi se moglo naći i objašnjenje da je ministru vanjskih poslova nadređeno Predsjedništvo BiH. I da je to Predsjedništvo Ustavom BiH nadležno za vođenje vanjske politike. Samim tim, a suprotno Nikšićevom razumijevanju funkcioniranja politike i države, ministar vanjskih poslova ne slijedi "stranačkog kolegu", bez obzira na moguće identične političke stavove. I samim tim ministru vanjskih poslova, u ovom slučaju ministrici Turković, nadređen je i Milorad Dodik, koji je baš u ovom trenutku i predsjedavajući. 

Dakle, ministrica Turković je bila obavezna prisustvovati sastanku i iznijeti zvanične stavove državnih institucija, uključujući i Predsjedništvo kao instituciju, a ne stavove "stranačkog kolege" ili vlastite. Ona je to i učinila. I baš to joj zamjeraju iz Naše stranke, pa između ostalog navode: "...izrazila je očekivanje da će Rusija podržati sve dokumente koji su usaglašeni na nivou BiH. To uključuje i euroatlantske integracije". Da, baš to je i trebala uraditi - reći ruskom kolegi da se od njega očekuje da poštuje odluke i institucije BiH. Da, uključujući i odluke u kojima se BiH opredijelila za euroatlanske integracije. 

VEZANI TEKST - Turković: Sudske presude u BiH se moraju poštivati; Lavrov: Visoki predstavnik treba otići

- Svima je jasno ne samo da Rusija to neće podržati, već i da će praviti opstrukcije na tom putu - navode iz Naše stranke, praveći tako "puni krug", potvrđujući raniju tezu Sabine Ćudić da od odluka institucija BiH trebamo odustati, jer neko s tim nije saglasan?! Kao da nismo imali opstrukcije Rusije i kod već prethodno donesenih odluka. I na kraju, zadatak ministrice Turković je bio da, uz obrazloženje vanjskopolitičkih interesa i odluka BiH, šefu ruske diplomatije ponudi, ipak, ruku saradnje uz uvjet međusobnog uvažavanja. 

Pojedini iz BH bloka su išli i korak dalje, pa su tražili ostavku ministice Turković. Mnogi ovih dana traže ostavku ministrice vanjskih poslova. Formalno su im razlozi drugačiji, ali je cilj isti. Svakome ko zna sabrati dva i dva ta situacija je potpuno jasna. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.