open-navfaktor-logo
search
Kršenje poglavlja 23
Pogledajte snimak: Srbija pregovara sa EU-om uz gusle i veličanje zločinca Karadžića
Ovo ti je grupica mladića, koja voli Rašu Karadžića. Radovane, da te nije bilo, pola bi se Srba poturčilo
08.11.2019. u 12:44
get url
text

U organizaciji Udruženja Kraljevina Srbija, 20. oktobra održan je tradicionalni Četnički sabor u selu Riljac, Trstenik. Ova manifestacija odvijala se unutar i ispred Srpske pravoslavne crkve pod nadzorom sveštenika Vladimira Trošića.

Članovi ovog udruženja su uz gusle veličali ratnog zločinca Radovana Karadžića. 

Kad četničko grlo jekne,
u Pazaru bula strekne.
Hajrudine, možeš li slanine,
kada ti četnik sa tavana skine.
Ja sam Srbin na čelu mi piše,
košulja mi tamjanom miriše.
Ovo ti je grupica mladića,
koja voli Rašu Karadžića.
Radovane, da te nije bilo,
Pola bi se Srba poturčilo.

Na portalu sandzakpress.net, ispod teksta o ovom skandalu svoj komentar ostavio je i sveštenik Vladimir Trošić, koji se ogradio od četničkog orgijanja. 

-Poštovanje. Oglašavam se povodom prozivke mene kao sveštenika pod čijim blagoslovom je odrzan četnički sabor u Riljcu. Želim da se izvinim svima kojima su povrijeđena vjerska i nacionalna osjećanja pjevanjem guslara. Mojom nepažnjom, jer tog momenta nisam bio u neposrednoj blizini da čujem riječi pjesme, otpjevano je to što je otpjevano, sa čim se ja lično ne slažem. Nisam ratni huškač, niti provokator na vjerskoj ili bilo kojoj osnovi i o tome mogu da posvjedoče svi koji me znaju. Naprotiv, trudim se da ljubim i neprijatelje i razumijem one koji drugačije razmišljaju od mene. Savjest mi je mirna, jer znam da nikada ne bih dao blagoslov za takav tekst, koji može da poprimi pogrešno shvatanje. A sam sabor uopće nema za cilj podstrek mržnje i provokacije ni prema kome. To što se kod pojedinih probude razne strasti, ne želim da opravdavam, ali je to teško nekada propratiti i na vrijeme odreagovati. Svima želim svako dobro, još jednom se izvinjavam u onome što je bilo do mene, da nepažnjom budem tako okarakterisan - napisao je sveštenik Vladimir Trošić. 

Otvoreno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, kontinuitet je zvanične srbijanske politike od Slobodana Miloševića do Aleksandra Vučića.

No, i pored toga, Srbiji koja je bila agresor na BiH i Hrvatsku, Srbiji koja je prva država u svijetu koja je presuđena zbog nepoštivanje Konvencije o genocidu, odnosno nečinjenja da spriječi genocid u Srebrenici, u kojoj se evo i danas, bez ikakvih sankcija, a uz podršku vladajućeg režima, veličaju zločinci osuđeni u Hagu upravo zbog genocida, omogućeno je da otpočne pregovore sa Evropskom unijom.  

Evropski parlament krajem prošle godine usvojio je Rezoluciju o Srebrenici u čijem se amandmanu naglašava da je priznavanje genocida počinjenog u Srebrenici, kao i puna saradnja i prihvatanje presuda Haškog tribunala, osnovni korak Srbije na putu ka pristupanju Evropskoj uniji.

Skandali poput ovog na Četničkom saboru u Riljcu, eklatantan su primjer povrede i kršenja vladavine prava jasno definirane u Poglavlju 23. pregovora za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Presude Haškog tribunala su dio međunarodnog humanitarnog prava, koje Srbija kao kandidat za članstvo u EU mora poštovati. Riljac je samo jedan od dokaza da susjedna država i njena vladajuća elita nikada neće prestati uz gusle veličati ratne zločince, negirati genocid, a Brisel će im na sve to gledati kroz prste.

NA OVOM LINKU POGLEDAJTE VIDEO 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.