Nedjelja, 01.10.2023.

Pogledajte šta je sve oduzeto u akciji u kojoj su uhapšeni Hadžibajrić i ostali

Akcija "Start" koju su realizovali policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pod nadzorom tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo, rezultat je višemjesečne intenzivne saradnje ostvarene i s međunarodnim policijskim partnerima, u prvom redu EUROPOL-om, ali i Uredom FBI. 

Kako je saopćeno, aktivnostima koje su koordinirali postupajući tužioci, obuhvaćeno je više od deset pravnih i fizičkih osoba zbog sumnji u organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima.

 

Više od 150 policijskih službenika Sektora kriminalističke policije i policijskih uprava izvršilo je pretrese na 30 lokacija na području KS – stambenih objekata, poslovnih i službenih prostorija. U pretresima je, između ostalog, pronađen gotovi novac u iznosu od oko 200.000 KM u različitim valutama (44.950 KM, 64.950 eura, 11.195 dolara, 11.450 rubalja), skupocjeni nakit, tri pištolja uz više stotina komada municije, 248 mašina za rudarenje kriptovaluta – vrijednost samih uređaja je oko 1.200.000 dolara, te značajne količine sredstava u kriptovalutama.

Prema nezvaničnim informacijama u Vogošći je pronađena farma za rudarenje kriptovakuta.

Za devet fizičkih i šest pravnih osoba, SIPA je izvršila privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 429.820 KM i 82.289 eura.

Privremeno je oduzeto i šest luksuznih automobila ("audi", "mercedes x2", BMW, "VW tiguan", "peugeot").

VEZANI TEKST - Advokat Crnalić, branilac Hadžibajrića: Sporna je zakonitost dokaza sa Sky aplikacija

Zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela organizovani kriminal, pranje novca, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi, sedam osoba je lišeno slobode i predato u postupanje nadležnim tužilaštvima, dok su dvije osobe trenutno nedostupne i za njima su raspisane potjernice.

U akciji "Start", pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva KS i Tužilaštva BiH, pripadnici MUP-a KS lišili su slobode između ostalih Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Almu Destanović...

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh