open-navfaktor-logo
search
Pomoć porodičnom biznisu
"Pogurala" ih sa 90.000 KM: Vlada RS-a pomogla porodici Dodik da kupi traktor
Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a ove godine je izdašno pomoglo porodični biznis predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
05.05.2020. u 18:13
get url
text

Preduzeća u vlasništvu njegovog sina i brata dobila su više 14 tona regresiranog goriva i oko 90.000 maraka podsticaja, među kojima je i podrška za nabavku traktora, saznaje portal CAPITAL.

Traktor je kupilo preduzeće Agro Voće iz Laktaša koje je u vlasništvu Gorice i Gorana Dodika. Gorica je Miloradova kćerka koja u centru Banje Luke drži restoran Agape koji je također poslovao sa Vladom RS-a, dok je Goran njegov brat.

Prema privrednim registrima, na čelu preduzeća koje je u 2018. godini imalo prihode od nepunih milion maraka je Pavle Ćorović, Goricin suprug i Dodikov zet, a koji je osnivač nekoliko preduzeća koji uspješno sarađuju sa entitetskim institucijama.

Njima je resorno ministarstvo dodijelilo 21.000 maraka za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, u konkretnom slučaju traktora.

Također, 21.060 KM su dobili kao podršku za investicije koje su imali u preradi poljoprivrednih proizvoda.

Za radove u voćnjaku odobreno im je 7.401 litra regresiranog dizel goriva čija je cijena za 0,60 KM po litru jeftinija od onog goriva koje se sipa u automobile.

Nešto manje goriva, tačnije 6.900 litara je dobio Igor Dodik i njegovo preduzeće Fruit eco iz Bosanske Gradiške.

Međutim, Igor je dobio 50.000 maraka za podizanje protivgradnih mreža u voćnjaku i jedan je od dva proizvođača koji su dobili maksimalan iznos. Svi ostali su bili daleko ispod po pitanju podrške.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.