Također, predsjednik Slovenije želi da BiH čim prije postane dio Europske unije, navedeno je u saopćenju.

VEZANI TEKST-Džaferović: Pahoru smo rekli da nije moguć miran razlaz u BiH, to bi odvelo region u rat

- Pahor dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa ka širenju Europske unije koje bi uključivalo također BiH koja ima sa EU trenutno najslabije formalne veze - kaže se u saopćenju.

Pahor redovno ističe da je protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu. Predsjednik Slovenije je, naglašavaju, zbog zabrinutosti o tome pitao svoje sagovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kada je početkom marta posjetio Sarajevo.

VEZANI TEKST-Komšić potvrdio da je Pahor pitao da li je moguć miran razlaz u BiH

Predsjednik Pahor je o tome govorio i javno prilikom obraćanja Sobranju Republike Sjeverne Makedonije, 25.9.2020: "Pri tome bi naglasio svoju ocjenu koja je važna, ukoliko je tačna: ako ne dođe do proširenja Evropske unije ili proširenje bude dosta kasnilo, u toj regiji će se polako pojaviti teza da raspad bivše Jugoslavije još uvijek nije završen i da je potrebno umjesto postojećih granica uvažiti etničke granice. Iz historijskog iskustva znamo da je veoma malo mogućnosti da takav proces prođe mirnim putem i bez konflikata koji bi mogli šire zahvatiti i sigurnost te stabilnost u Jugoistočnoj Evropi. Zato sam već više puta rekao da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan ekskluzivno političko pitanje koje zahtjeva i od Evropske unije da razmisli o boljoj strategiji", navodi se u saopćenju.

Predsjednik Pahor u svjetlu evropske perspektive Zapadnog Balkana priprema sastanak lidera inicijative Brdo – Brijunski proces, očekivan u maju, zaključili su iz Ureda predsjednika Slovenije.